rower44 Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2005 mam mały kłopot. nie wiem jak zrobić w arkanoidzie bonus np. chce żeby przy określonej liczbie punktów(score) wyskakiwał inny room. możecie mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Uhuhu, bez podstawowej znajomości obsługi zmiennych się bierzesz za Game Makera? Polecam lekturę helpa, ale wyjątkowo ci pomogę, bo mimo iż mi się karta dźwiękowa zepsuła, to jestem w dobrym humorze :D . Więc wytłumaczę ci na kodzie. Kod dajesz do stepa jakiegoś objektu na planszy: if score=1000 { room_goto_next(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Dzięki już działa. A tak przy okazji nie znam angielskiego za dobrze więc z helpa nic nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Mam jeszcze jeden kłopot. po skończeniu bonusa np. wszystko już tam zbiłeś to żeby z miejca w którym nastąpił ten bonus po jego zakończeniu wrócić do tego roomu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Ten kod wpisujesz w Stepie tego czegoś, co ma całkowicie zniknąć z planszy... :P np. wszystko już tam zbiłeś if (instance_count=0) { room_goto_previous; } Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komandorbrudnegacie Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 robie arkanoida i chce zwiększyć grywalność żeby nie nudziło sie po paru minutach. prosze o jakieś pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Ale jakie pomysły. Jak chce się tworzyć gry to sam wymyślaj pomysły :P . Zrób bonusy ewentualnie i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Twój kod Bartoszwitek nie zadziała, bo zawsze paletka jeszcze będzie :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Pomysł jest najlepszy wtedy, gdy samemu się go wymyśli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Najgorsze jest to, że ten, kto ma genialny pomysł, zazwyczaj nie ma chęci do realizacji :P (vide ja) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Ups. Żeczywiście... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Stary jak nie znasz angielskiego, to jak masz zamiar robić grę, skoro wszystkie komendy są po angielsku ?? Będzie polski help, ale narazie mam przetłumaczone 5 stron :P Zaczekaj do września. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower44 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2005 no takiego arkanoida to jeszcze potrafie zrobić. ale głównie siedze na tej stronie i próbuje co nie co załapać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komandorbrudnegacie Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2005 chce zrobić małą odmianę w arkanoidzie. mam zamiar zrobić żę teraz będziemy bronić cegłówki. ale jak zrobić tak żeby patyk podążał za piłką i ją odbijał. oczywiście ma chodzić prawo lewo. możecie mi pomóc? z góry dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2005 W step paletki daj coś takiego: x=pilka.x Wystarczy proste logiczne myślenie matematyczne :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Ale wtedy paletka zawsze będzie w tej samej pozycji, co piłka... Nie lepiej to troszkę zmienić... :P Create paletki ai=1 //Wybierz sobie, jak dobre ma być AI tej paletki. Step paletki for(i=0;i<ai;i+=1) { if (pilka.direction>180) && (pilka.direction<360) { if (pilka.x<paletka.x) { x-=1; } else { x+=1; } } } Kurs programowania w GM, część 1... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Wpisz coś takiego: if (instance_number (klocek)=0) { room_goto_previous; } Pozdro! :P PS. Tylko zamiast klocek, daj oczywiście nazwę tego, co jak zniknie, to będzie poprzedni poziom... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2QL4SQL Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 if (instance_count=0) { room_goto_previous; } To co dał Bartoszwitek. Więc ja zaproponuję coś innego, na tym kodzie. Nie wiem, czy zadziała, ale ja bym to tak zrobił :) Przypuśćmy, że na planszy jest piłka i paletka, poza klockami. Czyli, 2 obiekty. Więc, kod będzie wyglądał: if ((instance_count-2)=0) { room_goto_previous; } // od ilości obiektów odejmujemy 2 (paletka i piłka) (Jeżeli tek kod okaże się poprawny, to będzie mój pierwszy udany skrypt :D ) Pozdroo :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Przepraszam za mały oftop -> 2QL4SQL z efactory? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 2QL4SQL twój skrypt będzie działał tylko poprawnie jeśli będzie w roomie tylko paletka, piłeczka i klocki. Jeśli coś innego się pojawi to nie będzie działać :] Proponuje tak : W create, w klocku : global.ilosc_klockow+=1; W destroy, w klocku : global.ilosc_klockow-=1; W step w jakimś obiekcie : if global.ilosc_klockow<=0 { room_goto_previous(); } Oczywiście musisz stworzyć zmienną global.ilosc_klockow :P EDIT Albo łatwiej : ilosc=0; for(a=0;a<instance_count;a+=1;) { var obiekt_id; obiekt_id=instance_id[a]; if instance_exists(obiekt_id) { if obiekt_id.object_index=obj //Tutaj słowo "obj" zmień na nazwe obiektu klocka { ilosc+=1; } } if ilosc<=0 { room_goto_previous; } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 var dir,f,s; f=1; //Tu ustawiasz prędkość hamowania s=0.4; //A tu przyspieszenia dir=point_direction(x,y,pilka.x,pilka.y); if dir<90 || dir>270 { if distance_to_point(pilka.x,y)>10 { speed+=s; friction=0; } else { friction=f; } } else { if distance_to_point(pilka.x,y)>10 { speed-=s; friction=0; } else { friction=f; } } Pozdro :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Mój kod choć krótszy, jest zdecydowanie lepszy... Jak nie wierzysz, to niech Komandorbrudnegacie oceni... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 A nie łatwiej, tak jak już mówiłem? if (instance_number (klocek)=0) { room_goto_previous; } :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Heh, takie gadanie mnie denerwuje. Gra będzie praktycznie nie do przejścia jeśli się wykorzysta twój kod a zresztą można dobrze napisać w taki sposób : x=pilka.x Efekt jest ten sam :] EDIT Pamiętaj że liczy się też efekt a nie tylko długość kodu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Ale jak wykorzystałem twój kod, żeby go sprawdzić, to paletka ani razu nie odbiła piłki... :jezor: Jakbyś troszeczke go jeszcze poprawił, to by był dobry... :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Ja bym wybrał kod BartoszaWitka ;P Czemu? Krótszy i efekt praktycznie ten sam :) A ktrótszy kod = szybsze działanie gry... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 A napisałeś kod odbicia piłki od paletki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 No jasne! :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 To pewnie coś źle napisałeś, mi działa jak trzeba. Oj chyba przykład muszę zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartoszwitek Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Mi przykład nie potrzebny, bo wole swój sposób... :P Ale Komandorbrudnegacie może go potrzebować. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi