IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Uwaga!

Zanim zadasz pytanie:

1. Sprawdź czy odpowiedzi nie ma w dziale FAQ lub czy podobnego tematu nie było na forum
2. Zapoznaj się z polskim tłumaczeniem dokumentacji (help)
3. Zapoznaj się też z naszymi kursami i przykładami


Powtarzające się pytania będą karane ostrzeżeniami lub usuwaniem tematów !!!

Nigdy nie nazywaj tematu "Pomoc", "Help me!" itp. Tytuł tematu powinien być "mówiący" czyli taki, który od razu po przeczytaniu informuje o poruszanym w nim problemie.

PROSIMY PISAĆ CZY TEMAT DOTYCZY GameMaker 8.1, GameMaker:Studio LUB WCZEŚNIEJSZYCH!!!!

25 Stron V  « < 23 24 25  
Reply to this topicStart new topic
Temat zbiorczy na drobnostki, pytania, które nie zasługują na osobny temat
I am vader
post 27.06.2017 - 17:04
Post #721


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,764
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Widzę że są inkrementacje +16, więc możesz skrócić kod do dwóch pętli for na zasadzie
GML
var result=false;
for(var i=1;i<4;i++){
if place_meeting(x+1,y-(i*16),obj_clif_right){
if image_xscale=1
clif_id=instance_place(x+1,y-(i*16),obj_clif_right);
else clif_id=0;
clif_size=i;
result=true;
break;
}
}
if !result for(var i=1;i<4;i++){
if place_meeting(x-1,y-(i*16),obj_clif_right){
if image_xscale=-1
clif_id=instance_place(x-1,y-(i*16),obj_clif_right);
else clif_id=0;
clif_size=i;
result=true;
break;
}
}
if !result{
clif_id=0;
clif_size=0;
}



Używamy zmiennej result do emulowania "else" w pętli for, żeby druga nam się nie wykonała jeżeli znalazło wynik. Emuluje też ostatnie else jeżeli nigdzie nie znalazło żadnego wyniku.
Edit: Dzięki zastosowaniu pętli możesz łatwo dodawać ostrzejsze klify bez dopisywania kodu.
Edit2: Możesz poeksperymentować czy robienie od razu instance_place zamiast place_meeting nie przyspieszy troche kodu.


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Chcesz natychmiastowej pomocy z GM'em? Dodaj mnie na steam, tam odpowiadam w ciągu 5 minut! LINK
Go to the top of the page
 
+Quote Post
post 27.06.2017 - 17:04
Post #





Wiek:



Uploader


Pani kontekstowa pokazuje swe wdzięki tylko w Valhalli lub wszędzie jeżeli nie jesteś zalogowany(a)! :3
Go to the top of the page
 
Quote Post
PatrykPlayingPOL...
post 28.06.2017 - 12:08
Post #722


Minor User
***

Wiek: 16 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 195
Dołączył: 26.03.2014
Skąd: Gdańsk
Team: Pop3Games

kuncu

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Hey,czy jest jakaś funkcja,która zaokrągla liczby,przykładowo jest 564.934 i po użyciu funkcji liczba wygląda tak 564.9 ,
Czy muszę samemu to jakoś napisać,na pewno by się dało,ale myślę że jest na to szybszy sposób.


--------------------
Ogarniam trochę GML
LINKEŁ
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ediepl
post 28.06.2017 - 12:53
Post #723


Master of Forums
*********

Wiek: 21 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,635
Dołączył: 21.01.2011
Skąd: Swarzędz

ediepl


Nagrody:
Najlepszy Silnik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Raczej niema ale możesz zrobić tak
GML
round(frac(liczba)*10)/10+floor(liczba)

Brzydko ale działa tongue.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 28.06.2017 - 14:30
Post #724


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 95
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Hej czy można ustawić collision circle lub collision line z obiektem jakim jest kursor myszy? Czy może jednak muszę w takim wypadku stworzyć osobny obiekt którego x=mouse_x i y=mouse_y i w odniesieniu do niego badać collision circle lub collision line?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
PatrykPlayingPOL...
post 28.06.2017 - 14:39
Post #725


Minor User
***

Wiek: 16 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 195
Dołączył: 26.03.2014
Skąd: Gdańsk
Team: Pop3Games

kuncu

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(nowy_user @ 28.06.2017 - 15:30) *
Hej czy można ustawić collision circle lub collision line z obiektem jakim jest kursor myszy? Czy może jednak muszę w takim wypadku stworzyć osobny obiekt którego x=mouse_x i y=mouse_y i w odniesieniu do niego badać collision circle lub collision line?

Możesz sobie zrobić obiekt który jednocześnie będzie kursorem i będzie miał kolizje.Bo szczerze to wątpię że dałoby radę pierwszemu sposobowi.


--------------------
Ogarniam trochę GML
LINKEŁ
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 28.06.2017 - 14:59
Post #726


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 95
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Dzięki, no tak robię, ale kiedyś bodajże Marmot napisał w którymś temacie ( już nie pamiętam którym) aby nie tworzyć obiektów ponad miarę, po to , żeby nie obciążać pamięci oraz zachować elegancję kodu, także staram się dostosować do tej rady.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am Lord
post 28.06.2017 - 15:27
Post #727


Trzymam Sword
Ikona grupy

Wiek: 27 lat
Grupa: Moderatorzy
Postów: 4,584
Dołączył: 16.12.2005
Skąd: Piła

Huder


Nagrody:
Mistrz Ligi24 (2013)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


To tylko 1 obiekt tongue2.gif


--------------------
Acziwment unloked
Ciekawsze moje gry:
Ukończone: NewtonPong Android
Nieukończone:Maze Strategy
Compostowe: DungeonMazeShooter, ScorchedTanks, Atargatis, RedvsBlue, Wspomnienia
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post 28.06.2017 - 16:23
Post #728


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,799
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(PatrykPlayingPOLSKA @ 28.06.2017 - 13:08) *
Hey,czy jest jakaś funkcja,która zaokrągla liczby,przykładowo jest 564.934 i po użyciu funkcji liczba wygląda tak 564.9 ,
Czy muszę samemu to jakoś napisać,na pewno by się dało,ale myślę że jest na to szybszy sposób.

Najprościej jest tak:
GML
i = floor(i*100)/100

Ale chyba jest do tego funkcja. Tak jest string_format(val, tot, dec)


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 28.06.2017 - 16:50
Post #729


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,764
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


A nie powinno być
GML
i = floor(i*10)/10

skoro chce jedną liczbę po przecinku?


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Chcesz natychmiastowej pomocy z GM'em? Dodaj mnie na steam, tam odpowiadam w ciągu 5 minut! LINK
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post 28.06.2017 - 17:00
Post #730


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,799
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Domyślił by się... chyba?


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gnysek
post 29.06.2017 - 10:40
Post #731


Emerytowany Admin
************

Wiek: 29 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 9,057
Dołączył: 2.06.2004
Skąd: Banino / Trójmiasto
Team: Gear-Studio

gnysek


Nagrody:
Najbardziej pomocny uzytkownik (CA 2011)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(lew_leo @ 27.06.2017 - 17:44) *
macie może pomysł jak napisać ten sam kod ale w bardziej optymalny sposób?


W GMS2:

GML
var _a = [obj_clif_right, obj_clif_left];
var _break = false;
clif_id = 0;
clif_size = 0;
for(var _obj = 0; _obj < 2; _obj++) {
for (var _yy = 0; yy <= 2; yy++) {
if place_meeting(x, y-_yy*16, _a[_obj]) {
if (image_xscale == (_obj == 0 ? 1 : -1)) {
clif_size = _yy+1;
clif_id = instance_place(x,y-_yy*16, _a[_obj]);
_break = true;
break;
}
}
}
if _break break;
}


Dla GMS 1 trzeba zmienić pierwszą linijkę:
GML
var _a; _a[0] = obj_cliff_right; _a[1] = obj_clif_left;
oraz linijkę z image_xscale:
GML
if (image_xscale == 1 + (_obj == 1) * -2) {


Krócej już ciężko, ale może ktoś z was podejmie wyzwanie biggrin.gif


--------------------
GMCLAN NA FACEBOOKU: facebook.com/GMCLAN

Aktualne gry w PlayStation Plus

Obecne Projekty:
[||||||||||] Word Memo - 35%
[||||||||||] Digy Digy Dig - 30% [on hold]
[||||||||||] Almora Origins - 50%
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 29.06.2017 - 12:37
Post #732


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 95
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Ja z chęcią podjąłbym wyzwanie gdybym miał troszkę lepszego skilla...

A zamiast tego mam małe pytanie: Czy jest jakiś tutorial na to jak wstawić video do swojej gry? I mam tu na myśli nie video na cały ekran , ale raczej video np, w małej ramce w prawym górnym rogu ekranu, a na reszcie ekranu toczy się dalej rozgrywka.


Jeśli jest na to jakaś prosta funkcja lub kod , to wybaczcie proszę , że przychodzę z takimi banałami o pomoc.

Pozdrawiam,
nowy_user
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uzjel
post 29.06.2017 - 13:23
Post #733


aka Jezuel Santi
Ikona grupy

Wiek: 25 lat
Grupa: Administratorzy
Postów: 1,847
Dołączył: 28.07.2007
Skąd: Warszawa
Team: OxGames

Uzjel23


Nagrody:
Najlepsza gra (CA 2011)
Najlepsza gra (CA 2010)

Uploader


https://marketplace.yoyogames.com/assets/195/video-player coś takiego?


--------------------
Twój Administrator <3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
nowy_user
post 29.06.2017 - 14:06
Post #734


Smart Newbie
*

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 95
Dołączył: 6.04.2017
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(Uzjel @ 29.06.2017 - 14:23) *



Wygląda na to że tak, kolejne 15 $...niestety pierwsze na mojej liście zakupów jest Text Input , więc video player będzie musiał jeszcze poczekać.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Uzjel
post 29.06.2017 - 14:15
Post #735


aka Jezuel Santi
Ikona grupy

Wiek: 25 lat
Grupa: Administratorzy
Postów: 1,847
Dołączył: 28.07.2007
Skąd: Warszawa
Team: OxGames

Uzjel23


Nagrody:
Najlepsza gra (CA 2011)
Najlepsza gra (CA 2010)

Uploader


Dlatego zastanów się, czy jest Ci to w ogóle potrzebne smile.gif


--------------------
Twój Administrator <3
Go to the top of the page
 
+Quote Post
I am vader
post 29.06.2017 - 18:06
Post #736


Wiadro of Antytrollerstwo
Ikona grupy

Wiek: 22 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 1,764
Dołączył: 24.07.2008
Skąd: Gdynia

SSPH


Nagrody:
Uzytkownik roku (CA 2015)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(gnysek @ 29.06.2017 - 11:40) *
W GMS2:

GML
var _a = [obj_clif_right, obj_clif_left];
var _break = false;
clif_id = 0;
clif_size = 0;
for(var _obj = 0; _obj < 2; _obj++) {
for (var _yy = 0; yy <= 2; yy++) {
if place_meeting(x, y-_yy*16, _a[_obj]) {
if (image_xscale == (_obj == 0 ? 1 : -1)) {
clif_size = _yy+1;
clif_id = instance_place(x,y-_yy*16, _a[_obj]);
_break = true;
break;
}
}
}
if _break break;
}


Dla GMS 1 trzeba zmienić pierwszą linijkę:
GML
var _a; _a[0] = obj_cliff_right; _a[1] = obj_clif_left;
oraz linijkę z image_xscale:
GML
if (image_xscale == 1 + (_obj == 1) * -2) {


Krócej już ciężko, ale może ktoś z was podejmie wyzwanie biggrin.gif


Jak zwykle pokonany przez Gnyska. Ale to dobrze, naucze sie czegos nowego smile2.gif.


--------------------

5678(ale ten czas leci!) lat później nadal go kaleczę.
GM GMS GML GMC Game Maker Studio Language Community Polska
Unity Tutoriale Poradniki Silniki Gotowce Dyskusje Pomoc Pytania Początkujący Zaawansowany Forum
Mój nick jest głupi. Ranga też. Ale to kawał forumowej histori więc zostanie tak na zawsze.
Chcesz natychmiastowej pomocy z GM'em? Dodaj mnie na steam, tam odpowiadam w ciągu 5 minut! LINK
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ignatus
post 4.07.2017 - 13:15
Post #737


Forum Veteran
*****

Wiek: 32 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 490
Dołączył: 12.12.2014
Skąd: POZ
Team: 7Bones
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


top down

wprowadzam animację nóg postaci-niezależnie od animacji góry.

Mam obiekt "obj_legs" który w zależności od prędkości danej postaci ustala prędkość swojej animacji.

Tylko z jakiegoś powodu zmienne "speed" "vspeed" "hspeed" zawsze u każdego wynoszą 0 mimo że aktywnie się poruszają
Zastępczo użyłem
GML
if (x!=xprevious)&&(y!=yprevious) {image_speed=.5}
ale mnie to zupełnie nie satysfakcjonuje bo chciałbym 3 prędkości ustawić (powolne kroki ,chód,bieg)

Dlaczego te zmienne się nie zmieniają skoro jest ruch? Postaci poruszają się przy pomocy "mp_potential_step"- podejrzewam że to jest problem.Ale jak w takim razie wymierzyć ich prędkość i pod to dostosować szybkość animacji???
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lew_leo
post 4.07.2017 - 13:20
Post #738


Major User
****

Wiek: ?
Grupa: Użytkownicy
Postów: 267
Dołączył: 17.02.2015
Skąd: Rzeszów
Team: LXD
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(I am vader @ 27.06.2017 - 18:04) *
Widzę że są inkrementacje +16, więc możesz skrócić kod do dwóch pętli for na zasadzie
GML
var result=false;
for(var i=1;i<4;i++){
if place_meeting(x+1,y-(i*16),obj_clif_right){
if image_xscale=1
clif_id=instance_place(x+1,y-(i*16),obj_clif_right);
else clif_id=0;
clif_size=i;
result=true;
break;
}
}
if !result for(var i=1;i<4;i++){
if place_meeting(x-1,y-(i*16),obj_clif_right){
if image_xscale=-1
clif_id=instance_place(x-1,y-(i*16),obj_clif_right);
else clif_id=0;
clif_size=i;
result=true;
break;
}
}
if !result{
clif_id=0;
clif_size=0;
}



Używamy zmiennej result do emulowania "else" w pętli for, żeby druga nam się nie wykonała jeżeli znalazło wynik. Emuluje też ostatnie else jeżeli nigdzie nie znalazło żadnego wyniku.
Edit: Dzięki zastosowaniu pętli możesz łatwo dodawać ostrzejsze klify bez dopisywania kodu.
Edit2: Możesz poeksperymentować czy robienie od razu instance_place zamiast place_meeting nie przyspieszy troche kodu.



CYTAT(gnysek @ 29.06.2017 - 11:40) *
W GMS2:

GML
var _a = [obj_clif_right, obj_clif_left];
var _break = false;
clif_id = 0;
clif_size = 0;
for(var _obj = 0; _obj < 2; _obj++) {
for (var _yy = 0; yy <= 2; yy++) {
if place_meeting(x, y-_yy*16, _a[_obj]) {
if (image_xscale == (_obj == 0 ? 1 : -1)) {
clif_size = _yy+1;
clif_id = instance_place(x,y-_yy*16, _a[_obj]);
_break = true;
break;
}
}
}
if _break break;
}


Dla GMS 1 trzeba zmienić pierwszą linijkę:
GML
var _a; _a[0] = obj_cliff_right; _a[1] = obj_clif_left;
oraz linijkę z image_xscale:
GML
if (image_xscale == 1 + (_obj == 1) * -2) {


Krócej już ciężko, ale może ktoś z was podejmie wyzwanie biggrin.gif


GM2 co prawda nie mam ale dzięki za pomoc :3 już poprawione


--------------------
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LolikZabijaka
post 5.07.2017 - 0:55
Post #739


ALE ZA SWOJE
********

Wiek: 23 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,098
Dołączył: 9.08.2007
Skąd: Olsztyn
Team: Team kopania w "D"
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Pierdoła, ale nie mam pomysłu, szukałem, ale nie znalazłem.
Chodzi o dach Top-Down, ustawiłem parenta, co by nie robić wszystkiego osobno, problem polega na tym, że kiedy wchodzę w interakcję w dachem znika tylko część na której stoję(składa się z kafelków 32x32, a ja chcę żeby znikały wszystkie po wejściu. Oto kod:
GML
if (place_meeting(x,y,o_gracz))
visible=false;
else
visible=true;


--------------------

Die by my hand, I creep across the land, killing first born man !!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Threef
post 5.07.2017 - 6:53
Post #740


Lawful Evil
Ikona grupy

Wiek: 24 lata
Grupa: Moderatorzy
Postów: 2,799
Dołączył: 7.04.2008
Skąd: Szczecin
Team: Huuuge Games

threef_games


Nagrody:
Najlepszy Uzytkownik (CA 2014)
Najlepszy Uzytkownik (CA 2012)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Muszą być jakoś ze sobą powiązane. Kafelek z którym kolidujesz musi wiedzieć jakie inne kafelki ma ukryć.
Jeżeli używasz osobnych obiektów dla każdego dachu (co jest dość złym podejściem) to możesz to przerobić tak:
GML
if (place_meeting(x,y,o_gracz)) {
with (o_Dach_12) {
visible=false;
}
} else {
with (o_Dach_12) {
visible=true;
}
}


Jeżeli jednak masz tylko jeden obiekt który rozstawiasz na różne dachy to musisz zrobić jakąś listę elementów które są powiązane. A potem ukrywać wszystkie elementy tej listy.


--------------------
Pracuję nad: 2 Guys 1 Gun, Gra IDLE, The Great Improvisation,aVoid, Joy-N
Gry które zrobiłem na Jamach:

Boom Ball | Flappy Souls | IT was only a dream | MinoTour | Super Space Dragons Delta - Unity | Warsaw Demonstrations | Small House in Red Woods | Clearing Floor | To The Princess, up we go! | 半 満 杯 瓶 (Half Full Vial) | 2 Guys 1 Weapon | Mash for Three | Fall Of: The Run | Racist game | Dashwood's Daring Delves | Dungeon Auto-Crawler | Infection | Blesk | Hero of Tower | Gra Tekstowa | Castle Conqueror | Not so space GAME | Dozo Gozaimazu | Hokej | Icy Tower | PotatoMan want to save world, but you'll not finish the game! | Dodge 'n' Dodge | Side Scroller | Catch The Easter Egg | WarWord Kittens | Icy Towel | Super'Bad'Man | Spell Hell | Notes | Lab Experiment Demo | Invaders! | The Roaring Game | Ucieczka | dotK | LD26 | Młot | Plants vs Plants | Ogień Olimpu | MotherShip | The Ship | Symulator jaskółki | Aparature Science - Tornado | Wyścig z AI | 3423
Go to the top of the page
 
+Quote Post
gnysek
post 5.07.2017 - 8:22
Post #741


Emerytowany Admin
************

Wiek: 29 lat
Grupa: Użytkownicy
Postów: 9,057
Dołączył: 2.06.2004
Skąd: Banino / Trójmiasto
Team: Gear-Studio

gnysek


Nagrody:
Najbardziej pomocny uzytkownik (CA 2011)

Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


CYTAT(Threef @ 5.07.2017 - 7:53) *
Muszą być jakoś ze sobą powiązane. Kafelek z którym kolidujesz musi wiedzieć jakie inne kafelki ma ukryć.
Jeżeli używasz osobnych obiektów dla każdego dachu (co jest dość złym podejściem) to możesz to przerobić tak:
GML
if (place_meeting(x,y,o_gracz)) {
with (o_Dach_12) {
visible=false;
}
} else {
with (o_Dach_12) {
visible=true;
}
}


Jeżeli jednak masz tylko jeden obiekt który rozstawiasz na różne dachy to musisz zrobić jakąś listę elementów które są powiązane. A potem ukrywać wszystkie elementy tej listy.


To coś dla mnie, mistrza optymalizacji!
GML
o_Dach_12.visible = !place_meeting(x,y,o_gracz);



--------------------
GMCLAN NA FACEBOOKU: facebook.com/GMCLAN

Aktualne gry w PlayStation Plus

Obecne Projekty:
[||||||||||] Word Memo - 35%
[||||||||||] Digy Digy Dig - 30% [on hold]
[||||||||||] Almora Origins - 50%
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LolikZabijaka
post 5.07.2017 - 9:17
Post #742


ALE ZA SWOJE
********

Wiek: 23 lata
Grupa: Użytkownicy
Postów: 1,098
Dołączył: 9.08.2007
Skąd: Olsztyn
Team: Team kopania w "D"
Uploader
Ostrzeżenia:
(0%) -----


Nadałem im parent, jednak po sprawdzeniu waszych metod, nadal to samo, kod mam wpisać w step parenta, czy kafelka dachu ?


--------------------

Die by my hand, I creep across the land, killing first born man !!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post

25 Stron V  « < 23 24 25
Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 25.07.2017 - 19:36