maciusiowo1 Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Witam! Dzisiejszy mój problem jest dla mnie dużym problemem(jak zresztą każdy XD). Chodzi mi o obliczenie odległości obiektu od obiektu, ale obiektów jest aż 4 (z czego 3 jako cel)."Pierwiastek z X do kwadratu i Y do kwadratu", ale wątpię żeby GM to obsługiwał. Proszę o szybką radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shockah Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Odległość? GML near = instance_nearest(x,y,potwor_parent); dist = point_distance(x,y,near.x,near.y); I wszystkim potworom daj jako Parent obiekt wpisany instance_nearest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Jakoś nie sądzę aby pocisk jakiegoś z 4 graczy wracał do niego... chociaż może dać tak, że omijany jest najbliższy tylko po najbliższym jest namierzany. Tak czy siak dzięki, ale tematu nie zamykam - może ktoś będzie miał coś jeszcze do powiedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Jak to nie ma pierwiastków? power(x,n) Zwraca x do potęgi n. Zatem pierwiastek z czterech to GML power(4,1/2); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 W Create pocisku mam: GML S1 = 0; S2 = 0; S3 = 0; S4 = 0; S5 = 0; S6 = 0; distA = 999999999999999999; distGK = 999999999999999999; distN = 999999999999999999; if(instance_number(Norton) == 1) { distN = point_distance(x,y,Norton.x,Norton.y); } if(instance_number(GKaspersky) == 1) { distA = point_distance(x,y,GKaspersky.x,GKaspersky.y); } if(instance_number(GKaspersky) == 1) { distGK = point_distance(x,y,GKaspersky.x,GKaspersky.y); } //SEKCJA PIERWSZA - N VS A if(distN > distA) { S1 = distA; } else { S1 = distN; } //SEKCJA DRUGA - GK VS A if(distGK > distA) { S2 = distA; } else { S2 = distGK; } //SEKCJA TRZECIA - GK VS N if(distGK > distN) { S3 = distN; } else { S3 = distGK; } //SEKCJA PIERWSZA - S1 VS S2 if(S1 > S2) { S4 = S2; } else { S4 = S1; } //SEKCJA DRUGA - S1 VS S3 if(S1 > S3) { S5 = S3; } else { S5 = S1; } //SEKCJA TRZECIA - S2 VS S3 if(S1 > S3) { S6 = S3; } else { S6 = S1; } //SEKCJA KONCOWA - SPRAWDZANIE POWTORKI if(S4 == S5) { dist = S4; } if(S5 == S6) { dist = S5; } if(S4 == S6) { dist = S4; } a w Stepie: GML if(instance_number(Norton)!=0) { if(dist == point_distance(x,y,Norton.x,Norton.y)) { mp_potential_step(Norton.x,Norton.y,5,0); } } else { instance_destroy() } przed tym jeszcze mam obracanie pocisku o 360 stopni a potem kasacja... ale mam tutaj problem gdyż pocisk tylko się kręci te 360 stopni i się kasuje ale się nie porusza. Co mam tu poprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Weź trochę bardziej "luźnij" warunek dist == point_distance(x,y,Norton.x,Norton.y) bo wątpię, czy będzie sie zgadzać, co do piksela. Może zastosuj to: (dist div 16) == (point_distance(x,y,Norton.x,Norton.y) div 16). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 dobra dzięki: GML (dist div 720) == (point_distance(x,y,Norton.x,Norton.y) div 720) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi