VanGogh Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Jak zrobic coś takiego jak ice towerze że postać może wskoczyć na jakiś obiekt od dołu a jak postać będzie leciała z góry na obiekt to sie zatrzyma na tym obiekcie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 uzyj warunkow i vspeed :) czyli sprawdzasz czy vspeed jest wiekszy od 0 to wtedy sie zatrzymuje a jesli jest mniejszy to przelatuje przez obiekt :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 A mogłbyś mi napisać koda ?? Nie wiem jak to zrobic ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 A mogłbyś mi napisać koda ?? Nie wiem jak to zrobic ;/ Proponuję zacząć od spróbowania i pokombinowania. A potem dopiero pytać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 a co mam napisać ?? :( if vspeed > 0 ..... co dalej ? if vspeed <0 ..... co dalej ? Sory ale dopiero sie ucze :confused: :helpsmilie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 No jezeli predkosc jest dodatnia (czy tam ujemna nie pamietam co z tym vspeed) i jest kolizja z czyms ustaw predkosc na 0... Proste... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Co?? Mam przy kolizji ustawić prędkość na 0 :/ ?? NIe rozumiem. Niech ktoś mi zrobi przykład.. :helpsmilie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Masz przykład :) http://www.gmclan.org/up1867_11_jump_trought_platform.html to kod Yody jak mi robił też to wskakiwanie, jakby co. Kolizje muszą działać jak w zegarku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Masz tu lepszy :} https://gmclan.org/up739_12_jump_up.html Nie musisz mnie dodawać do creditsów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Wielkie dzięki kryniak !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 4 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Sory za double posta ale i tak mi coś nie działa oto link : https://gmclan.org/up3391_11_Ice_tower.html Można zauważyć że jeśli wskoczy sie na pierwszą platworme po prawo i sie z niej zeskoczy bohater przeleci przez platwormę u dołu ;) Prosze pomóżcie :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Step platformy: GML if (obiekt.y+obiekt.sprite_height-2<y) solid=true; else solid=false; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi