VanGogh Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Tak jak w temacie szukam niezbyt skąplikowanego przykładu ekwipunku chcę aby po wciśnięciu Tab pojawiały się okienka ekwipunku i chcę aby można było zbierać przedmioty z ziemi po naciśnięcu Alt. Jeśli nie macie przykładu możecie dać mi jakieś kody :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Wykorzystaj przyklad Yody, na razie najlepszy z tych dawanych tutaj, ale nie najlepszy ogolem, bo sporo daloby sie zmienic/dodac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Dobry jest ten ;p https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 PsichiX przykład Yody już mam ale nic z tego nie rozumiem .. przydał by mi sie prostszy przykład... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Prostszego niż Yody nie znajdziesz ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Prostszego niż Yody nie znajdziesz ;p Mam nadzieje że znajde , co to był za link co podałeś ?otworzyłem i jakieś chińskie litery wyskoczyły :P EDIT teraz mi się ściągnęło ale nie mogę otwierać plików RAR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 20 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Jeśli nie 'działa' Ci link to: http://www.speedyshare.com/506866410.html EDIT: Ok, masz w Zipie: http://www.speedyshare.com/462948253.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2008 Dobra chodzi a jeśli chcę narysować swojego itema to co mam zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 21 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 Wykorzystaj przyklad Yody, na razie najlepszy z tych dawanych tutaj, <dumny> :D @up: Musisz przy tworzeniu itema zdefiniować jego sprite_index na swój sprite ;p - itemy są tworzone w obj_Control, przy pomocy skryptu item_create(...) :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 21 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2008 <dumny> :D @up: Musisz przy tworzeniu itema zdefiniować jego sprite_index na swój sprite ;p - itemy są tworzone w obj_Control, przy pomocy skryptu item_create(...) :) :bye1: Dobra a jak zrobić żeby ekwipunek pojawiał się jak naciśnie się np.Tab ?? Wiem że to głupie pytanie ale jestem początkujący więc proszę o pomoc :jezor: I jeszcze jedno: jakma dodać więcej tych 'szarych kratek' (miejsc na ekwipunek)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Mam przyklad Yody chce zrobic rooma w ktorym postac bedzie zbierac rozne przedmioty a ekwipunek bedzie sie pojawial gdz nacisnie sie np TAB . Jak zrobic aby gdy bochater zbierze jakis przedmiot byl on w ekwipunku ?? Probowalem robic pojawianie sie ekwipunku ale pojawia sie jakis blad :angry: Sory ze nie pisze zmiekczen ale cos mi sie z klawiatura stalo <_< Mam nadzieje ze nie dostane warna :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Jak zrobic aby gdy bochater zbierze jakis przedmiot byl on w ekwipunku ?? No przecież wszystko jest w przykładzie :'( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 W przykladzie jest jeden room a nie dwa jak robie room z ludkiem co bedzie zbieral przedmioty i przejscie do rooma z ekwipunkiem za pomoca jakiegos klawisza wlaczam gre naciskam shift i wyskakuje mi jakis blad :crying: Unknow wariable NULL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 A zadeklarowałeś tę stałą NULL? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 A zadeklarowałeś tę stałą NULL? Dokladnie przepisalem twoje kody :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 ale żeby zadeklarować stałą to nie wystarczy skopiować kodu. Global Game Settings -> Constants i tam to robisz :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 taaa.. juz wiem thanx :) I jeszcze jeden problem zrobilem rooma z ekwipunkiem i z bohaterem chce zrobic jesli kliknie sie myszka na jakis przedmiot wskakuje on do ekwipunku wlaczam gre klikam i na jakis item wyskakuje error : Unknow variable posY :crying: HELP !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Nie zadeklarowana zmienna posY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 a co mam wpisac w value ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 24 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Odświeżam temat w nadziei że ktoś mi odpowie. Jeszcze raz opisze mój problem. zrobiłem 2 roomy w 1 postać która se chodzi w 2 ekwipunek. Dałem do roomu z postacią obj_control a reszte do ekwipunku. Dałem postaci kolizjon z inwentorami i cod ten co był w left pressed. Włączam gre. na początku jest dobrze ale jak postać dojdzie do itema pokazuje sie error : Unknow variable posY Yoda mówił żeby ją zadeklarować więc to zrobiłem włączam gre i na początku pokazuje sie : y = objInventory.posY[j] ; Variable name expected. Pomocy co mam zrobić ??:( Proszę o odpowiedź :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 :/ A zadeklarowałeś ją jako tablicę? To tablica jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 24 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Nie wiem o co chodzi mógłbyś mi po kolei wytłumaczyć co mam zrobić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 Tablica - http://www.gmclan.org/index.php?wiki&wart=12 Zainicjuj ją tak jak jest w przykładzie ( create obiektu objInventory ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David Dark Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 masz inventory Bez tablic, moze to zrozumiesz. Gdzies jest moj temat o tym poszukaj na foum tam jest wszystko wytlumaczone :) Masz nawet samemu chcalo mi sie poszukac: temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 David Dark możesz mi wyjaśnić lub dać jakiś przykład obiaśniający jak zrobić pojawianie sie ekwipunku tzn. chce żeby w jednym roomie chodziła se postać i jeśli ma kolizje z jakimś przedmiotem ten wskakuje do ekwipunku i jeśli naciśnie sie jakiś klawisz przeskakuje sie do roomu z ekwipunkiem i tam są te zebrane już przedmioty (to chyba oczywiste no nie?) Próbowałem to zrobić ale nie mogę bo wyskakują mi jakieś błędy ...:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsukuru Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 dal mnei to najprostszy sposob : po 1. musisz miec zaznaczone , tak jak w tibi gdzie masz miejsce na zbroje, lub strzaly. a teraz: robisz w postaci e evencie -> collision, badz w kodzie jak wolisz, i wtedy zmeinia ci sie np. z tego miejsce na zbroje , robisz change instance , na ta zbroje... i wtedy np. zrob przy kliknieciu altem przejscie do roomu z ekwipunkiem,czyli np. key press -> alt ,go to nextr room, badz jak wolisz tam jest ze mozesz wybrac od jakiego roomu chcesz (taka strzalka do gory z kwadratem)... Cala filozofia ... Troche banalne , ale uda sie <raczej> :P :bye1: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Cala filozofia ... Troche banalne , ale uda sie Nie powiedziałbym... testowałeś to co napisałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David Dark Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 poprostu musisz wyciagnac kod ktory wsadza item do plecaka z eventu klikniecia muszka i wsadzic go do eventu kolizji. A co do tego wskakiwania do ekwpipunku to pewnie ci chodzi zeby tak jak w tibii byl obraz gracza i menu z ekwipunkiem z boku? to wszystko jest w jednym roomie ale musisz ustawic views a to inna bajka. Poczytaj faq lub dokumentacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsukuru Opublikowano 25 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 @David Jemu chodzilo w 2 roomach... @Yoda Tak dzila mi ;p (dzila to ironia ^^) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VanGogh Opublikowano 25 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2008 Ludzie ja nie wiem już prościej wytłumaczyć sie nie da nie chce ekwipunku z boku no bo jak w ekwipunku będzie 100 przedmiotów to co chyba wszystko zasłoni :lol2: https://gmclan.org/up3391.html Ściągnijcie ten przykład(plecak)^^^ i poprawcie jeśli sie da :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi