Yoda Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Robiłem se takie cuś w SDLu ażeby zmieniał sprity w zależności od kierunku ;P Niestety pochrzaniłem coś w kodzie i program wyłącza się zaraz po włączeniu xd Kodzik: #include<SDL.h> int main ( int argc, char *argv[] ) { SDL_Surface *screen, *temp, *spr_up, *spr_down, *spr_left, *spr_right, *back, *sprite; SDL_Rect rcMan, rcBack; SDL_Event event; Uint8 *keyState; int gameEnd, cWhite; SDL_Init ( SDL_INIT_VIDEO ); screen = SDL_SetVideoMode ( 640, 480, 0, 0 ); temp = SDL_LoadBMP ( "man_up.bmp" ); spr_up = SDL_DisplayFormat ( temp ); SDL_FreeSurface ( temp ); temp = SDL_LoadBMP ( "man_down.bmp" ); spr_down = SDL_DisplayFormat ( temp ); SDL_FreeSurface ( temp ); temp = SDL_LoadBMP ( "man_left.bmp" ); spr_left = SDL_DisplayFormat ( temp ); SDL_FreeSurface ( temp ); temp = SDL_LoadBMP ( "man_right.bmp" ); spr_right = SDL_DisplayFormat ( temp ); SDL_FreeSurface ( temp ); cWhite = SDL_MapRGB ( screen -> format, 255, 255, 255 ); SDL_SetColorKey ( sprite, SDL_SRCCOLORKEY | SDL_RLEACCEL, cWhite ); temp = SDL_LoadBMP ( "tlo.bmp" ); back = SDL_DisplayFormat ( temp ); SDL_FreeSurface ( temp ); rcMan.x = 50; rcMan.y = 50; gameEnd = 0; while ( gameEnd = 0 ) { if ( SDL_PollEvent ( &event ) ) { switch ( event.type ) { case SDL_QUIT: gameEnd = 1; break; case SDL_KEYDOWN: switch ( event.key.keysym.sym ) { case SDLK_ESCAPE: case SDLK_q: gameEnd = 1; break; } break; } } keyState = SDL_GetKeyState ( NULL ); if ( keyState [SDLK_LEFT] ) { rcMan.x -= 1; sprite = spr_left; } if ( keyState [SDLK_RIGHT] ) { rcMan.x += 1; sprite = spr_right; } if ( keyState [SDLK_UP] ) { rcMan.y -= 1; sprite = spr_up; } if ( keyState [SDLK_DOWN] ) { rcMan.y += 1; sprite = spr_down; } for (int x = 0; x < 640 / 64; x++) { for (int y = 0; y < 480 / 64; y++) { rcBack.x = x * 64; rcBack.y = y * 64; SDL_BlitSurface ( back, NULL, screen, &rcBack ); } } SDL_BlitSurface ( sprite, NULL, screen, &rcMan ); SDL_UpdateRect ( screen, 0, 0, 0, 0 ); } SDL_FreeSurface ( back ); SDL_FreeSurface ( spr_up ); SDL_FreeSurface ( spr_down ); SDL_FreeSurface ( spr_left ); SDL_FreeSurface ( spr_right ); SDL_Quit ( ); return 0; } :E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 lol: (...) gameEnd = 0; while ( gameEnd = 0 ) { (...) xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 To jak to powinno wyglądać? W innym projekcie też tak miałem i działało :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike_p Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 @Konrad No i? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 o sorki, pomyliłem sie xP zaraz sprawdzę u siebie ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Nom zależałoby mi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Bo zgodnie z tym co napisał w kodzie, to sensowniejszym wydaje się: while ( gameEnd != 0 ) od obecnego, bo zawsze będzie się wyłączać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Nie masz racji Marmot xD Pętla while wykonuje główne działanie programu tylko wtedy gdy gameEnd == 0 :P Kiedy wyłączymy progs, wartość gameEnd zmienia się na 1 nie? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Hm, rzeczywiście :P . Ciągle mi się myli działanie while. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 @UP:Mi też ;p A co do kodu to błąd nie jest w pętli while... bo jak usunąłem zawartość pętli ( nie pętle ;p ) to i tak wyłączało się ;p Sprawdź czy wszystko jest dobrze napisane w pierwszych linijkach ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Ale co by tam mogło być źle? :| No nic popatrzę... OK już działa xD! Jutro podam rozwiązanie - tymczasem uciekam... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 ale ciężkie rozwiązanie.... by pętla while hulała musi mieć wartość true... wielka filozofia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 a przypadkiem zamiast while ( gameEnd = 0 ) nie powinno byc while ( gameEnd == 0 ) Bo aktualnie petla nigdy sie nie wykona, gdyz przypisanie 0 do gameEnda zwraca 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi