Skocz do zawartości

Problem z FPS-ami gry

Shockah

Rekomendowane odpowiedzi

Od wczoraj robię grę pod tytułem "Snowball Fight: Snowman Is Back" (przyznam się, spróbuję swoich sił w konkursie YoYo Games :) jak popatrzyłem jakie tam są kiepskie gry, to zacząłem robić) i jest prawie wszystko OK. Włączam walkę "Player vs. Player", dobijam jednego gracza, i się zacina (tzn. FPS schodzi do około 0.2)... Wie ktoś czemu to się dzieje?

Link do gry: tutaj.

Tylko nie kradnijcie pomysłów, itp., żeby też zrobić grę na konkurs!

PS: FPSy spadają wtedy, kiedy ma się stworzyć obiekt, który tworzy 2 inne (dokładnie to napis, że wygrał 1 z graczy, a drugi to wyjście do menu).

• Administratorzy

weź sobie sprawdź za pomocą instances_count(); ile jest obiektów na ekranie, może w nieskończoność się tworzą ? daj po prostu jakiemuś obiektowi w draw draw_text(0,0,string(instances_count()));

Sory, że wczoraj nie odpisałem, ale mam trochę przetegowane ze starymi... (każą mi iść spać o 21, wczoraj mi się udało ten czas trochę wydłużyć)

No to tak, na początku jest (nie wiem czemu) 70 obiektów tworzących śnieg (chyba, że to zlicza też particle). Gdy jakiś gracz wygra, to się nagle tworzy tych obiektów więcej (po 2 klatkach już ich było ponad 1000)...

Nigdzie w kodzie nie dawałem pętli do tworzenia tego obiektu, ani nigdzie wogóle w kodzie go nie tworzyłem (tylko go umieściłem w roomie)...

Mógłby ktoś zaglądnąć do kodu gry?

w obiekcje "o_snow_ctrl" jest w stepie błąd :P

a mianowicie:

W STEP!:

if o_player1.hp == 0 then {
   instance_create(o_player2wins,0,0);
}

if o_player2.hp == 0 then {
   instance_create(o_player1wins,0,0);
}

czyli jeżeli ludki mają życia po niżej 0 to ma się tworzyć cały czas o_player2wins albo o_player1wins!!

chyba wiadomo co z tym zrobić :)