GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Mam problem zrobiłem gre w której jest ruch kratkowy czyli przesuwa gracza o 16 pikseli (minigra xD) Dałem kolizje ze ścianą i gdy wchodze w ściane nie moge się już ruszać! Pomocy prosze!!! :crying: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 użyj place_free(x,y) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 to jest kod??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 to jest funkcja sprawdzająca czy pozycja x,y jest wolna :P przed ruchem sprawdź pozycję jeśli jest wolna przesuń obiekt :P PS. Działy ci się pokręciły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 napisz gdzie jest ta funkcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 No wstaw se odpowiednie argumenty nie? A najlepiej zajrzyj do przykładu =:| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 W GM-ie :o place_free(x,y) @UP najlepiej zajrzyj do FAQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 jakiego przykładu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 https://forum.gmclan.org/index.php?act=Sear...lite=place_free masz tu tego pełno :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Dużo mi to da <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=124 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 omg... w evencie keyboard_left: if (place_free(x-32,y))//sprawdza czy pozycja x-32 jest wolna { x-=32 } keyboard_right: if (place_free(x+32,y))//sprawdza czy pozycja x+32 jest wolna { x+=32 } keyboard_up: if (place_free(x,y+32))//sprawdza czy pozycja y+32 jest wolna { y+=32 } keyboard_down: if (place_free(x,y-32))//sprawdza czy pozycja y-32 jest wolna { y-=32 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Przeszukałem ten przykład i nic nie jestem dobry w szukaniu... A co do ciebie marku nie działa mi to :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 nie jestem dobry w szukaniu To nie dobrze - umiejętność szukania to podstawa! :o @down: zgadłeś! ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 ty yoda jesteś soda krytykujesz innych cały czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 https://gmclan.org/up1558_11_niespodzianki.html ;// Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Po pierwsze moja gra nie jest platformówką jest zwidokiem od góry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Ja p..dole masz zrobione poruszanie na boki usuń grawitację dorób na tej samej zasadzie w górę i w dół i masz z widokiem od góry /// nooobbb <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 nooby nie robią gier i przerobiłem ten kod to i tak mi idzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 no właśnie ty tylko czekasz na gotowca... ruch trochę głową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 ku##a wiesz to jest upierdliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 myślenie jest upierdliwe ? :o nie pogrążaj się... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 nooby nie robią gier Więc co tu robisz? ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 Nie oto mi chodzi zostawmy to wracając do tematu proszę o konkrety bo nic mi nie działa ... Dałem kod z tego przykładu "move_contact_solid(270,4) vspeed = 0" ale gdy wchodze na ściane to mi tylko przyśpiesza i idzie mi w dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 if((...)&&place_free(x,y)) { // Coden } I masz prawie gotowca tylko podałem gdzie musisz wstawić jakiś tam kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 :( wiesz dziwi mnie to że nie wiesz jaki kod dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 http://pl.wikipedia.org/wiki/Newbie move contack nie używa się do gier typu 'widok z góry' if (keyboard_check(vk_left) and place_free(x-32,y)) { x-=32 } if (keyboard_check(vk_right) and place_free(x+32,y)) { x+=32 } if (keyboard_check(vk_up) and place_free(x,y-32)) { y-=32 } if (keyboard_check(vk_down) and place_free(x,y+32)) { x+=32 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 A włączyłeś ściance Solid? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMcliker Opublikowano 6 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 ALE JA MAM TO !!!! switch (keyboard_key) { case vk_up: if entered { yy -= 32; entered = false; sprite_index=spr_up; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_down: if entered { yy += 32; entered = false; sprite_index=spr_down; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_left: if entered { xx -= 32; entered = false; sprite_index=spr_left; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_right: if entered { xx += 32; entered = false; sprite_index=spr_right; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; } if place_free(xx,yy) { if mp_linear_step(xx,yy,4,false) { entered = true; if (!keyboard_check(vk_up) && !keyboard_check(vk_down) && !keyboard_check(vk_left) && !keyboard_check(vk_right)) { image_single=0; image_speed=0; } } } else { xx = x; yy = y; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 6 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2007 case vk_up: if entered && place_free(...) { yy -= 32; entered = false; sprite_index=spr_up; image_single=-1; image_speed=0.3; } ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi