M@ti002 Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 oj jak dawno tu nie pisalem... :D a wiec mam hero ktory w roomie porusza sie z hspeed ok. -0.1, czyli w lewo w step mam taki kod: if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} if keyboard_check(vk_left) { if hspeed>-5 { hspeed-=0.1; } } else if hspeed<0 { hspeed+=0.2; } if keyboard_check(vk_right) { if hspeed<5 { hspeed+=0.1; } } else if hspeed>0 } hspeed-=0.2; } :blink: czyli co zrobic aby on sie nie poruszal ciagle w lewo? :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Spróbuj napisać takie coś: if keyboard_check(vk_nokey) hspeed=0 czy coś takiego :D :D . A tak z ciekawości... Dlacego w kodzie (hspeed-=0.1) dałeś minus? Mi się zdawało że zawsze się tam dale plus, a jak mi się źle wydawało to przybliżysz mi nieco funkcję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Źle Lepiej tak: if !(keyboard_check(vk_left)) && !(keyboard_check(vk_right)) { hspeed=0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 19 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 nie chodzi mi o to ze jak sie nie wciska zadnego klawisza to on powoli idzie w lewo... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Pablo Ci już podał, wystarczy zmienić wartość szybkości ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 19 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 tylko na co? oto jest pytanie! :whip: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 friction=0.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 na 0 -.- przecież napisałem -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Może nie chodzi tu o obiekt, ale o coś innego, np view się zmienia, albo background gdzieś ci leci... Włącz grę w Debug Mode i wpisz: "[ten obiekt].hspeed". Jeżeli wyjdzie 0 wtedy kiedy ma to znaczy że to coś innego jest... Albo tak jak marek, zamiast zerowania szybkości można użyć hamowania :P . Ale to nie już mój pomysł :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 19 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 pisze ze hspeed herosa = ok. -0.19999999 :P EDIT: to moze komus ZAUFANEMU dac projekt? http://www.gmclan.org/up2336_11_game.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 poprostu zamiast if !(keyboard_check(vk_left)) && !(keyboard_check(vk_right)) { hspeed=0; } daj if !(keyboard_check(vk_left)) && !(keyboard_check(vk_right)) { hspeed=-1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 20 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 dalej nie dziala ;P moze ktos sciagnie i przerobi? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Schtep: round(hspeed*10)/10; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 20 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 powiem tylko tyle: " :( " kurcze no prosze sciagnijcie to i przerobcie plisssss :) to nie zajmuje duzo! to dopiero poczatek projektu! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Ja bym dal w path i jest :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 20 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 przepraszam, ZE CO?? to jest hero ktory sie porusza "freestyle" a nie jakis oblesne chodzace g***o :blink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Ahhh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo-GM Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Eeeee to ma byc bohater czy potworek bo jak potworek to path jest nawet dorym rozwiazaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 20 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 @PablooooooGM: hero sie przesuwa(...) :P @Maxpayn: Credits + Podziekowania + Gratulacje + :* (to ostatnie to taka przenosnia zeby nie bylo :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi