hugos147 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Mam pytanie. Zrobiłem gracza zrobiłem że jak sie chodzi to się "animuje", ale teraz mam problem jak zrobić że po naciśnięciu "Ctrl" postać atakuje mieczem w cztery strony w zależności jak stoi (góra, dół, lewo, prawo). Proszę o szybką odpowiedź. Naprawdę nie wiem jak się za to zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubos Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zrób sobie do tego osobnego sprita i w evencie Ctrl daj Change sprite, czy jakoś tak (pisze z pamięci) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugos147 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 kubos Nie wiem czy to dobry pomysł, wg mnie to może brzydko wyglądać aczkolwiek spróbuje i czekam na inne odpowiedzi. Edit Tak mam racje ponieważ jeśli będe szedł np. w prawo i nacisne Ctrl to miecz wyjdzie z prawej strony, bede szedl w lewo i miecz tez wyjdzie z prawej strony. To sie kupy nie trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 if sprite_index = lewo { sprite_index=atak_lewo } else if sprite_index=prawo { ... } itd. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 No musisz zrobić zrobić nowe sprity to będzie najprostsze... możesz też ustawić granice animacji... np chodzenie to image od 0 do iluś tam a jak atak to od iluś do iluś ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugos147 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Yoda no próbuje zrobić jak mówisz. Zaraz napisze co i jak. Edit Yoda działa jak najbardziej, ale to nie jest taki super efekt, ponieważ miecz sie pojawia ale znika dopiero jak sie rusze. Moj prośba brzmi czy da sie ten kod przerobić tak aby po nacisnieciu ctrl wyskoczyl miecz (to juz mam) i zeby tez sie schowal sam, zeby naciśnięcie ctrl spowodowalo wysuniecie sie miecza i schowanie. Jeśli tak prosze o takowy kod. Proszę o szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 daj ten moj kod na odwrot czyli: if sprite_index=atak_lewo { sprite_index=lewo } w key release "ctrl" a tamto daj w key pressed Powinno działac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 albo moje ulubione xx=promien*sin(degtorad(direction-90)); yy=promien*cos(degtorad(direction-90)); :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugos147 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Yoda, działa jak najbardziej dzięki wielkie :) gnysek twoje kody to dla mnie czarna magia:P Ale Yoda pomógł:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXcLiFe Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 hugos147@ Najbardziej wydajny będzie metoda qnyska... I to wcale nie jest taka czarna magia:) Proste podstawy matmy :) Nawet nie baw się w sprites'y raz że to dużo roboty dwa że nie jest to wydajne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugos147 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Skoro tak mówisz... Tylko prosze mi wytlumaczyc bardziej ten kod. Gdzie ten kod wkleic itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Po co robić sprity w dwie strony? Nie lepiej użyc image_xscale? Np. w lewo image_xscale = -1; w prawo image_xscale = 1;... =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 tak ale on ma 4 kierunki, zrób zmienną w create k=1; // k - kierunek , 1 - prawo, 2 - lewo, 3- dol, 4 - gora; Zrob ze jak wcisniesz strzalke w gore to k=4 jak w dol to k=3 itd, a potem jak wciskasz CTRL to switchem lecisz po "k" i dla odpowiedniej wartosci odpowiednia animacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Tu Constants by się przydały. Ale jeżeli postaci są 2D, a nie takie jak w Tibii np. to nie widzę problemu z bawieniem się z image_xscale i image_yscale . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Skoro tak mówisz... Tylko prosze mi wytlumaczyc bardziej ten kod. Gdzie ten kod wkleic itd. xx=promien*sin(degtorad(direction-90)); yy=promien*cos(degtorad(direction-90)); xx//widomka* promien//wpisujesz swoj promien sin//sinus cos//cosinus degtorad//zmiana stopni na radiany direction//wiadomka* *WIADOMKA//a jak nie wiesz to poczytaj :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugos147 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Będe eksperymentował. Mimek dzieki ze mi to jakos wytlumaczyles, ale mam pytanie, czy jezeli dalbym ci projekt zrobilbys mi to? Bo nie jestes mistrzem w rozumowaniu skryptów, chociaż większość rozumiem, ale ten jakos mnie przeraża, oczywiście dam Cie w Credtis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Sprobuje DAWAJ TEN PROJEKT :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 ...a jakby nie umiał to wal do mnie. :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugos147 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Oka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 gdzie ten projekt??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugos147 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Mimek jak dobrze pójdzie wyśle ci go jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 ŁOKEJ, CZEKAM z niecierpliwością i już się ciesze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi