Administratorzy gnysek Opublikowano 6 Lipca 2007 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 partition magic, lub tego typu programy do robienia partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Wiem, że Mandriva Linux ma wbudowany program do partycjonowania... Można podzielic partycje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ubuntu też ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja mam ubuntu, jest dobry - Instalacja z liveCD w trybie graficznym (XORG) po kliknięciu na ikone install - Polski język instalatora (gdy płyta juz się zbootuje zobaczymy menu, naciskamy F2 i wybieramy z listy Polski) - Możliwość instalacji obok wina (chyba każda dystrybucja to ma) - ITD ITP. - Doskonałe narzędzie hackingu, najlepsze przy podpinaniu się do innego adresu MAC (sorry za wypowiedzi hackerskie) Pozdrawiam Zaraz dostaniesz warna za hakerskie odzywki Ty... hakerze! :( Maximal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Po pierwsze: KAŻDE distro podczas instalacji ma program do partycjonowania. Po drugie: obok KAŻDEGO distro może być Windows, przy czym Windows powinien być wgrywany jako pierwszy, bo bootmanager Windowsa nie wykrywa Linuksa, a bootmanagery linuksowe wykrywają Windows. Oczywiście, w każdej chwili można użyć Super Grub Disk lub jakieś linuksowe LiveCD w celu przywrócenia dobrego bootmanagera. Po trzecie: Ubuntu ma zaawansowany program do partycjonowania zwany QTParted, dzięki czemu można dokładnie spartycjonować dysk. Np. taki Vector Linux odpali ci fdisk i sobie trać wszystkie dane ;p . Po czwarte: adres MAC karty sieciowej można ustawić na jaki się chce w każdym distro, ale to nie daje 100% bezpieczeństwa, bo IP zostaje stary ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja mówię o tym że się jest anonimowym :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 A ja mówię o tym, że nie jesteś w 100% anonimowy, bo adres IP zostaje ten sam, a zazwyczaj się do delikwenta dochodzi po IP i MACu, nie tylko po samym IP lub samym MACu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ostatnio chciałbym wyprubować linuksa,ale nigdy go nie instalowałem i nigdy z niego nie korzystałem. wiec tak: Jak sie go instaluje? Które 'distro.=],chyba dobrze napisałem)wybrać? Jakieś porady,kursy używania linuksa? A może jest polska strona o linuksie gdzie można się co nieco dowiedzieć. Z góry dzieki. Polecam najszybszą instalkę. http://www.goodbye-windows.com/ wbijasz na stronkę, klikasz w download, ściągasz kilku mb plik, instalujesz go a potem zamiast windy uruchamia się linda ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Do partycjonowania polecam Partition Magic (sam używam i polecam) i robisz dwie partycje: ext3 na której będzie system i swap czyli partycja wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 No dobra mam już ubuntu na kompie(ubuntu-7.04-desktop-i386(2)),teraz niech ktoś krok po kroku powie zo z nim zrobić i jak zrobić partycjowanie. ehm,sorki za double posta ale dla mnie to ważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 No dobra mam już ubuntu na kompie(ubuntu-7.04-desktop-i386(2)),teraz niech ktoś krok po kroku powie zo z nim zrobić i jak zrobić partycjowanie.instalator ubuntu posiada wbudowany graficzny program do partycjonowania. dodana jest też chyba podręczna pomoc, więc problemu raczej być nie powinno :) wystarczą 2 partycje - główny punkt montowania / oraz partycja wymiany swap, podczas gdy na to drugie przeznaczasz ok. 800mb :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Ale czy inna możliwość niż trzymanie płyty z ubuntu w cd-romie?jest?=] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Ale czy inna możliwość niż trzymanie płyty z ubuntu w cd-romie?jest?=]? :P no możesz popartycjonować na windowsie. tworzysz, potem bootujesz Ubuntu z płyty i przy partycjach wybierasz te które zrobiłeś na windowsie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 7 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 - Doskonałe narzędzie hackingu, najlepsze przy podpinaniu się do innego adresu MAC (sorry za wypowiedzi hackerskie) Nie no leżę i kwiczę... Bagno, to mają być zagrywki hakerskie? A wiesz jak łatwo zmienia się mac w windowsie? Właściwości jakiegoś połączenia sieciowego -> Konfiguruj (karta sieciowa) -> zakładka Zaawansowane -> zmieniamy wartość pola "Network Address". I co, jestem już haker? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 kto w ogóle podaje jako plus "doskonałe narzędzie hackingu"? :P pierwszy raz widze takie coś, a na dodatek śmieszne jest to, że dał ten plus do Ubuntu którego targetem są głównie newbie userzy pingwina :) co jak co, ale śmieszne to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 No dobra,wypaliłem ubuntu na płytke i teraz jak zrobić żeby go nie instalować,no ktoś mówił że jak wypale na płytke to nie bede musiał instalować. To co teraz robic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Ubuntu możesz odpalić jako LiveCD z płyty, bez instalacji. Nic ci nie nagrzebie na dysku, a będziesz mógł potestować trochę, przy czym, będzie to dużo wolniejsze niż jakbyś zainstalował na dysk, bo Ubuntu nie jest typowym distro na LiveCD. Ale, jeżeli masz partycję wolną którą nie boisz się rozdzielić na ok. 1GB swapa i reszta na /, to możesz wgrywać. Co do gier: http://happypenguin.org Czy ktoś może mi wreszcie powiedzieć jakim programem i jak zrobie partycje na ok.2GB? Prosze o odpowiedz dla mnie to ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Cały czas ci tłumaczymy, że do Ubuntu jest dołączony program do partycjonowania i nim partycjonuj. Musisz wiedzieć, że jak nie umiesz tego robić, musisz liczyć się z tym, że przy złym ruchu stracisz dane. Nie da się dokładnie tego procesu opisać, ale masz go po części tutaj: http://www.linux.rk.edu.pl/w/p/qtparted-za...nie-partycjami/ Nie możesz trochę poszukać w google lub spróbować samemu :/ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 No dobra jeśli zrobi partycje ext3,to musze zrobić i dodatkową SWAP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Swap to dodatkowy RAM, więc jeśli masz go mało, to zrób sobie swapa tyż. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 A później jak będę włączał kompa to jak włącze linuksa a jak Windowsa?Jak to wogóle bedzie wyglądac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 No niech ktoś odpowie plosie :( Paskudny doubleposting. Warn. Patrysław Dzięki. Proxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Webzir Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 No będziesz miał takie menu, z którego wybierzesz sobie alkochol (wino) lub pingwinka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 8 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 https://gmclan.org/uploader/1508/ubuntu.png Mam takie okno,co teraz mam robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 8 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2007 Rotfl. Nie włączaj tego pod Windowsem, tylko ustaw bootowanie na CD-Rom, po czym uruchom kompa ponownie, zobaczysz logo Ubuntu i dalej idź wg menu. :) #edit Ogólnie to poczytaj cokolwiek przed instalacją: http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu, http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_dapper_pl i inne strony z Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Rotfl. Nie włączaj tego pod Windowsem, tylko ustaw bootowanie na CD-Rom, po czym uruchom kompa ponownie, zobaczysz logo Ubuntu i dalej idź wg menu. smile.gif Ale jak to zrobić?już się nie dziwie czemu tak mało osób ma linuksa sama instalacja jest przerypana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 9 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Lol. A niby jak się instaluje windowsa? Bootuje z cd-romu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Mam prawo nie wiedzieć jak,a wy macie prawo mi pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 9 Lipca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 To niby jak instalujesz windowsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Robią to za mnie bo nie potrafie i się nie nauczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi