Moldis Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Mam pewien problem, otóż nie wiem jak napisać kod na zmianę spritu w spricie na wyznaczony ; / Mam nadzije że wiecie o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 chodzi ci o zmianę klatki w sprite? Jak tak to użyj image_index=(numer klatki) Jeżeli się nie pomyliłem to powinno być gut :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 ahh.. dzięki nie wiedziałem za bardzo jak to działa ale teraz już zrozumiałem ; p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 Pisze tutaj bo nie chce robić nowego tematu ^^ Czy jest jakaś możliwość na zrobienie zmiennej w programie żeby działała w wszystkich room'ach? tzn. żeby np ustawie ja w jednym room'ie a będzie tak samo ustawiona w następnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 global.nazwa_zmiennej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 możesz sobie zrobić obiekt w którym masz zmienne i dajesz mu persistent wtedy chodzi po roomach i oddziaływuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 4 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 @propaganja chyba mnie nie zrozumiałeś @lowrider albo to działa a ja coś w kodzie naknociłem albo to nie działa i mam wszystko dobrze ;p @topic jak coś to napisze jutro bo strasznie juz jestem śpiący ; p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 4 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2007 zmienna globalna nie jest zależna od rooma więc możesz ją wykorzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 ale żeby odpalić zmienna globalna muszę walnąć ja np w jakiś objekt który ja tworzy, który muszę walnąć w room. A w tedy to działa tylko w jednym room'ie. Tak mi sie wydaje ; / @edit w sumie to nie tyle że działa tylko w jednym room'ie lecz w każdym roomie daje ten objekt i wtedy wydaje mi sie ze po załadowaniu room'a on sie resetuje do tego co jest w roomie standardowo ; / @edit2 ok wreszcie to pojąłem ;p wystarczy walnąć jeden objekt z globalnymi w pierwszym room'ie i zaznaczyć "persistent" i on juz działa w wszystkich ^^ Dzięki wszystkim za pomoc ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Luknij na to: https://gmclan.org/up1717_7_okno_rooma_gif.html EDIT: Jakbyś wiedział co oznacza GLOBAL to byś wiedział co to może znaczyć w roomach itp. ^^ EDIT2: @DOWN: Wcześniej nie było edit'a ;D I tak nie pojąłeś co oznacza GLOBAL... xD lol... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 przeczytaj "edit'a" xD wiem co oznacza global ; p @edit bo edit'y tak działają że najpierw ich nie ma a później są ; p i wiem o co z tym chodzi... tylko ty tego nie rozumiesz że ja to rozumiem... ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 argh.. jeszcze jedno pytanie ^^ ale "Kto pyta wstydzi się tylko raz, kto nie wie wstydzi się cały czas" cytat z czyjejś sygnaturki ; p chyb a gnyska (ten cytat może zawierać pewne błędy ;D) a więc: jak zrobić: if <kolizja trwa> { } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 place_meeting To chyba to ale nie jestem pewien do końca :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Opisz jaśniej... boja nic z tego nie rozumiem Offtop: To jak rozumiesz działanie Globalnych zmiennych to po co zaznaczasz persistent'a?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 @lolek cośik mi niedziała @kondrad-gm po to że: zmienne globalne trzymam w pliku a ten plik ma persistent'a poto żeby powtarzał się w każdym room'ie bo nie tylko trzymam tam globalne ; p coś jeszcze? ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 opis dokładny ; p Mam sobie objekt bohater i objekt kamien Chce zrobić tak żeby jeśli wjedzie sie na kamienia to zwalniało ci chodzenie ale możesz iść dalej ;p napisałem coś takiego ale to nie działa ;/ if place_meeting(1,1,bohater) { speed = (global.herospeed/2); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 zależy czy robiłeś sterowanie czy na osiach x i w czy na speedach :P poza tym place_meeting(x,y,object) sprawdza czy w pozycji x i y zkoliduje z obiektem. Użyj if place_meeting(x,y-1,kamiem)) { } ...Marek :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Hmm ;/ napisałem ta jak mówiłeś ale: wchodzę kawałek w kamień i sie blokuje ;/ w kolizji z graczem if place_meeting(x,y-1,bohater) { global.herospeed = (global.herospeed/2) } Kamień ma właściwości: Solid=off, Visible=on, Depth=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 hmm... może move_contact_solid(270,3) i zaznacz solid kamieniowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 ;/ to nadal nie mogę po nim przejść, tylko co najwyżej teraz podchodzę pod kamień zablokuje sie w nim i jak sie ruszę to on sie odsunie ale dalej jestem zablokowany ; / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 No to zrób: Jeśli kolizja zachodzi między "Kamieniem" speed=(global.herospeed/2); I wyłącz SOLID kamieniowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Hmm.. @up nie to nie tak ;p @topic doszedłem dlaczego po wejściu na kamień sie "blokuje" otóż cała czynność powtarza się cały czas tzn. jestem na kamieniu to czynność sie wykonuje znowu i znowu i znowu... if place_meeting(x,y-1,bohater) { global.herospeed = (global.herospeed/1.2); } a ja nie wiem jak zrobić aby wykonywała sie tylko raz ; / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_4649 Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Spróbuj: if place_meeting(x,y-1,bohater) { global.herospeed = żądana prędkość; } Pozdrawiam Pablo_4649 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Pablo przepraszam ale umiesz czytać? mam pytanie czym różni sie twój kod od mojego ? o.0 moj if place_meeting(x,y-1,bohater) { global.herospeed = (global.herospeed/1.2); } twoj if place_meeting(x,y-1,bohater) { global.herospeed = żądana prędkość; } Zrobiłeś w tym temacie jakieś 3 doubleposty! Warn! Na przyszłość: używaj opcji "edit". Patrysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_4649 Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Pablo przepraszam ale umiesz czytać? mam pytanie czym różni sie twój kod od mojego ? o.0 Ano umiem czytać i to całkiem nieźle. :) Chodzi mi o to, żebyś wpisał gotową prędkość a nie dzielone na ileś tam, bo to dzieli cały czas aż do 0. Mam jeszcze 1 pomysł, jak zdążę to dziś napisze. Spróbuj tak: if place_meeting(x,y-1,bohater)&&jakaszmienna==0 { global.herospeed = (global.herospeed/1.2); jakaszmienna=1 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 @UP: LOL... Jak dzieląc można otrzymać 0?? Zrób może tak: CREATE: global.heromaxspeed=4; global.herospeed=0; STEP: if (distance_to_object(objKamien)<1) { global.heromaxspeed=2; } else { global.heromaxspeed=4; } I dostosuj to do ruchu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ano umiem czytać i to całkiem nieźle. :) Chodzi mi o to, żebyś wpisał gotową prędkość a nie dzielone na ileś tam, bo to dzieli cały czas aż do 0. Mam jeszcze 1 pomysł, jak zdążę to dziś napisze. Spróbuj tak: if place_meeting(x,y-1,bohater)&&jakaszmienna==0 { global.herospeed = (global.herospeed/1.2); jakaszmienna=1 } i wszystko by było ok, gdybym jeszcze wiedział jak zrobić jeżeli bohater nie dotyka objektu to:. @Kondrad-GM nie za bardzo wiem o co ci chodzi z tym dostosowaniem do ruchu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo_4649 Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 LOL... Jak dzieląc można otrzymać 0?? Nie można, ale speed obiektu w GM zwalnia do 0 (przynajmniej tak mi sie wydaje). i wszystko by było ok, gdybym jeszcze wiedział jak zrobić jeżeli bohater nie dotyka objektu to:. if place_empty(x,y) { jakaszmienna=0 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi