karus99 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Mam taki pytanie co zrobić żeby jak się zbliżę na np. 40 pixeli do wroga żeby on strzelał w moim kierunku.Wiem że taki temat już był ale nie mam czasu żeby szukać proszę o szybką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Wow. Zmuszę cię do myślenia podpowiadając: Wykorzystaj if point_distance(gracz.x,gracz.y,rywal.x,rywal.y) na pewno sobie poradzisz chyba że jesteś jednym z tych co proszą o kod całej gry. A kierunek to point_direction Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 huder źle podałeś xD powinno byc if distance_to_object(obj_wrog) < 40 { //akcja strzelania } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 HuderLord Prubowałem i mi nie wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 co? Przecież tak też można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 nie wychodzi mi za chwile dam linka do tego jak to zrobiłem EDIT: https://gmclan.org/up2180_12_Problem.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 masz racje sprawdziłem moim sposobem jest trudniej ale działa. dobra dam ci to to w przeciwniku (step): if point_distance(x,y,gracz.x,gracz.y)<40 { //akcja } a to jest cały kod: if point_distance(x,y,gracz.x,gracz.y)<40 { i=instance_create(x,y,bang); i.direction=point_direction(x,y,gracz.x,gracz.y); i.speed=3; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 spróbuj to zrobić w tym co dałem linka bo to co teraz dałeś to też chyba mi nie wyjdzie Ale ja mam dwa obiekty jednego wroga który stoi i pistolet który powinien strzelać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 w osciu masz instance_create(0,0,pistolet) a obiektu pistolet niema w grze Edit: Teraz to widzę multum błędów nie z tego powodu o czym tu mowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 zaraz to poprawie bo w tym momencie jest nie potrzebny mi chodzi o to żeby wróg do mnie strzelał pobierz jeszcze raz a w tych pierwszych errorach daj ignore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 to podałem wyżej ale jak nieczajsz to zaraz dam linka do przykładu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Mam taki pytanie co zrobić żeby jak się zbliżę na np. 40 pixeli do wroga żeby on strzelał w moim kierunku.Wiem że taki temat już był ale nie mam czasu żeby szukać proszę o szybką pomoc nie masz czasu szukać a my nie mamy czasu odpowiadać, po to jest to forum żeby szukać masz helpa wpisz distance i pomyśl bo za niedługo możesz nie mieć czasu robic gry...i nie nazywaj tematu prosze o szybką pomoc bo uwierz że z niego nic nie mozna wyłapać i ktoś to czytając może z góry olać Twój problem: if distance_to_object(forumszukaj) > 40 { sound_play(leń); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 przyklad fpp w dziale z przykladami, dalem tam strzelanie w przypadku point distance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2007 Plik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi