PRT Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Ro0bie gre strategiczna i narazie jest nizła po poradach Kolegów z Gmclan forum :] :D . Mam jeszcz ejdno pytanko zrobiłem tak ze sicna drewno łowi ryby i zbiera kamienie teraz chce zeby wyswietlało mi ile mam kamieni ile drewna i ile ryb :] chodzi mi oto zeby było tak . rysunek pnia ( i tutaj ilosc drewna) rysunek ryby ( i tutaj ilosc ryb itp) Moz emacie jakis przykład a moze doradzicie aha mzoe to jest potrzebne ze kazdy gosc np drwal przynosi po 7 pni , rybak 7 ryb itp :] z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Zrób zmienne przechowujące ilość drewna itd... A obok tego walnij poprostu sprite pnia itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 4 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Mi własnie chodzi o te zmienne nie zabardzo radze sobie z nimi :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Stwórz "global.drewno" . Jak zetniesz drzewo to daj np. global.drewno +=100; A w jakimś innym obiekcie w evencie draw wpisz: draw_text(x,y,global.drewno); gdzie x i y to współrzędne napisu. Analogicznie z "rybami" i innymi zmiennymi tego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Nie no chwila chwila... robisz strategie i nie radzisz sobie ze ... zmiennymi ?! To w czym przechowujesz dane ? :huh: Stary.. POOODSTAAAAWYY zacznij od podstaw ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 4 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 a jak stworzyc to na poczatku global.drewno :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Strategia jest dość trudna wątpie, abyś ją skończył. Lepiej podłucz się najpierw na czymś prostrzym (np. platwormówki, zręcznościówki). W create jkiegoś objectu dajesz: global.drewno=0; EDIT: Teraz to jusz jestem pewnien, że albo my ją zrobimy(tj. będziesz zadawał tyle pytań, że 99% engine zrobi ktoś z GMCLANU), albo ona nie powstanie wogóle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 W "Create" dajesz global.drewno = 0; Oczywiście nie musi być 0. To jest początkowa ilość drewna... Ło.. nie zdążyłem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 4 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2004 Nicolas @ Tu sie z tobą niemoge zgodzić... Strategia jest raczej proszta rzeczą do zrobienia. Można to wykonać na samych zmiennych a nawet gdyby ktoś się uparl to na samych klockach... Oczywiście biorąc pod uwagę fps'y radzil bym o nierobienei tego na klockach :P Edit Choosen : To jeszcze zalezy jaką strategie chcesz zrobic... bo jesli porządną to samo odnajdywanie drogi okaze się problemem. '|' A w twoim kodzie brakuje petli dla wielu obiektow typu newbie ;) \/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 9 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 JUz mam :] ilosc drewna zwieksza sie o 7 ale tylko za pierwszym razem a pozniej juz nie :/ ale cos sprobuje porobic :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 9 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 Prawdopodobnie wpisałeś drewno=7, podczas gdy powinno być drewno+=7. Albo coś w tym stylu. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 9 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 Nie własnie wpisałem = +7 i dodaje tylko raz a jak wpisuje +=7 pisze przy wlaczaniu gry ze bład .Wie ktos co trzeba zrobic:D A tu screen gry ale ona jest strasznie podobna do innej gry wiec jej nie bede "publikował" :] dla siebie ja zachowam :] Gra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawka Opublikowano 9 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2004 Hm... przypomina mi to me początki z programownieniem. Jeśli coś nie działa to może zrobię na odwrót i zacznie działać... Ale tak na prawdę kluczem do zrobienia czegokolwiek jest zrozumienie działania. Inaczej można bawić się 2 razy dłużej i zrobić 2 razy mniej a właściwego i najprostrzego rozwiązania się nie pozna i jeśli będzie się chciało powtórzyć rozwiązanie problemu najzwyczjniej w świecie nie będzie się go pamiętało bo rozwiązało się go przez przypadek... :boxed: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 10 Grudnia 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2004 PRT: Mi to nic nie przypomina (może trochę Warcrafta 1 i 2 oraz Polan ), więc możesz zapuścić demo, bo wygląda ciekawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 10 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2004 Hehe a mi to do złudzenia przypomina gre "Osadnicy" i jeśli zamierzałeś zrobić klona tej gry to przynajmniej graficznie Ci się udało zobaczymy jak Ci wyszło od strony kodu, jeżeli zamieścisz gre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 11 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 NOm bardzo ja przypoina al to moja pierwsza gra :D wiec musiałem na czyms sie wzorowac :P ,a poza tym w tamtej grze pisalo ze kopiowanie dozwolone ale zamierza w pozniejszych czasch stworzyc własne budynki tylko nie weim w jakim programie :? . Ale nie wie ktos co zle robie ze mi tlyko raz dodaje te 7 drewna a za drugim razem juz nie ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 11 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 Pokaż chociaż kawałek kodu to się zobaczy gdzie masz buga...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 11 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 global.drewno = +7 No iten kod dałem przy styku drwala z lasem i nic :/ dodaje tylko przy pierwszym styknieciu a jak puszcze go drui raz to nie dodaje 7 drewna :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 11 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 global.drewno += 7; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 11 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 No bo ten kod tak naprawde ustala wartość global.drewno na 7. Jeżeli chcesz żeby sumował to użyj kodu global.drewno +=7 ,a jeżeli ładuje Ci dużo drewna na raz to stwórz w nową zmienną blokada=0 i wtedy if blokada=0 {global.drewno+=7 blokada=1} i niech blokada powróci do wartości 0, jak już ludzik nie będzie miał kolizji z drewnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 11 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 Nom dzieki juz jest oki :] Juz niedługo moze skoncze demo :] a da sie zrobic tak zeby np jak koles siedzi ciagle w lesie to zeby w odstepie np : hmm 10 sekund dodawalo drewna +7 . To chyba cos z alarmem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 11 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 Jasne wtedy kod powinien wyglądać tak if blokada=0 {global.drewno += 7 blokada=1 alarm[0]=300} a w evencie alarm[0] daj blokada=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 11 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 heh ja robie bez tych blokad :] i jakos mi to nie wychodzi a tak wogole jest gdzies jakis pozadny kurs taki naprawde pozadny ze zmiennymi ?? wpisuje przy zetknieciu drwala z lasem ze global.drewno+=7 alarm[0]=300 i nic po 10 sekundach nic nie dodaje ani po wiecej sekundach :} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 11 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2004 Hmmm nie wiem dokładnie jak to zrobiłeś ... ale spróbuj z blokadami a jeśli i z nimi nie wyjdzie. To zagadaj do mnie jutro na GG to coś wykombinuje ;) GG: 3535931. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRT Opublikowano 12 Grudnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2004 Jak bedziesz mogl to odpowiedz na gg :] Bo cos nie dizla dodaje tylko jak wejdzie do lasu a pozniej juz nie :] a skopiowalem dokladnie to co tu masz :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 12 Grudnia 2004 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2004 Wiadomość do mnie nie doszła, więc jak możesz to wyślij ją jak będę na GG - jestem dość często. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi