Marek.S Opublikowano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2006 Hej. Po raz kolejny proszę o pomoc :). Chodzi oto że robie platformówkę coś ala mario. Chciał bym aby gdy hero poskoczy i uderzy w skrzynkę od dołu stworzy się obiekt np. gwizdka( tak aby gdy dotknie skrzynkę ok góry albo od boku nic się nie działo). Chciał bym też aby gwiazdka była tylko jedna a nie tworzyło się ich pełno jak na tym przykładzie. Mam nadzieję że nie za bardzo to zagmatwałem :). Proszę pomóżcie i napiszcie jak mam to zrobić bądz pokażcie mi to na moim przykładzie. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2006 Skrzynce daj: 1. create 2. w create daj kolizje z herem 3. a w kolizji z herem daj transfomacje obiektu w gwiazdke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2006 Skrzynce daj: 1. create 2. w create daj kolizje z herem 3. a w kolizji z herem daj transfomacje obiektu w gwiazdke Jak w Create chcesz wstawić kolejne zdarzenie :mellow:? I twoim sposobem jak sprawdzisz czy uderzenie było od dołu, od góry i, ogólnie skąd? @Marex: Sprawdź przykład platformówki na stronie głównej GMa. Tam masz taki przykładowy skrypt :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 5 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2006 chodzi o tą stronę: http://www.gamemaker.nl/. To nie mogę znaleźć. Czego ty się spodzieważ od noba. Mi to trzeba podać konkretny odnośnik do pliku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2006 Nie sprawdzi, ale Markowi to obojętne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 5 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2006 chodzi o tą stronę: http://www.gamemaker.nl/. To nie mogę znaleźć. Czego ty się spodzieważ od noba. Mi to trzeba podać konkretny odnośnik do pliku :) Klikasz w Tutorials po lewej. Przejżyj to, naprawdę warto :) http://www.gamemaker.nl/tutorial.html Tu masz link do tego działu A tutaj do tutoriala o tworzeniu gier platformowych: http://gamemaker.nl/tutorials/platform.zip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Chodzi ci o ten przykład załączony do gm. Werbowałem już go ze 20 razy. Umiem zrobić przy kolizji z lewej, prawej, i od góry ale od dołu mi nie wychodzi. Pomocy :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 jaki masz problem jak jest od dołu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Chodzi mi o to że jeżeli hero podskakuje i uderza w skrzynkę tylko od dołu (że jak uderzy od boku to nic się nie będzie działo) tworzy wykonuje się dana akcja w tym przypadku tworzy się obiekt, I nie mogę sobie z tym poradzić :(. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 W przykładzie na stronie jest jak zrobić takie coś od góry, przy naskoku na potwora :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 6 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Wiem !! Jedynie nie mogę go przerobić na podbicie od dołu.:( Nikt nie umie mi pomóc ?? :(:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michmis Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Podaj link d tego przykłądu to zobaczymy co tam piszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 chcesz cos jak w mario ze jak pukniesz od dolu w bloczek to ma wyleciec cos? jak tak to sie do mnie zglos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfoxer Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 w tym skoku od gory "<" zamieniasz na ">" i ">" na "<" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micanser Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 W klocku w który uderzasz w zdeżeniu daj kod if y<hero.y { wydarzenie } Pokombinuj z tym i powinno wyjść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zobaczcie jak mi wyszło :] LINK. No i oczywiście teraz mam problem z gwiazdką przy kontakcie z podłogą dziwnie się zatrzymuje :boxed:. A ten problem żeby tylko wypadała jedna gwiazdka rozwiązałem poprzez zmiany obiektu przy kolizji z hero :) Jak możecie sprawdźcie tą podłogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2006 prosze oto twoja "gra" po mojej delikatnej ingerencji w kod. >>LINK<< A tak wogóle to ja bym tam zmienił to i owo, tworzenie gwiazdki to bym dał w obiekcie tego klocka a nie u bohatera. Dużo nauki jeszcze cię czeka :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 16 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2006 Wielkie Dzięki. : :) :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi