H2S04 Opublikowano 9 Czerwca Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca Dobra podrzucam kolejne narzędzie Wiadomo... Lengthdiry czasami są upierdliwe... Przekonałem się o tym nie raz pisząc różne kolizje gdzie było trzeba zachować kierunek sprite oraz collision_rectangle. Do tego częste liczenie pixeli w sprite, odpalanie projektu kilkukrotnie, by np. głupia łuska lub nabój, zgadzał się ze sprite... No to proszę... GML Lengthdir Visualizer W skrócie: wrzucasz sprite, ustawiasz origin, klikasz punkty i od razu widzisz gdzie trafiają lengthdiry + dostajesz gotowy kod do wklejenia do GML. Możesz zrobić też collision_rectangle lub collison_line. Bez instalacji, jeden plik HTML! Może komuś się przyda, żeby nie klikać już tego w ciemno i nie odpalać gry co 2 minuty tylko po jedną poprawkę. Linki: GML Lengthdir Visualizer GitHub Repository Mój GitHub GML-Tools <- Będzie to jeden wielki tool ALLinOne (Tylko pierwsze trzeba ogarnąć narzędzia :D) GML Formatter Allman & K&R I am Lord 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca Genialne! Na pewno będę korzystał Akurat kończę etap, gdzie Lengthdir śni mi się po nocach W przyszłości można pomyśleć o przypisywaniu sprite do każdego z punktów i zrobić rozciąganie względem punktów A-B. Posłużyłoby to do tworzenia animacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H2S04 Opublikowano 10 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 5 godzin temu, Borek napisał(a): Genialne! Na pewno będę korzystał Akurat kończę etap, gdzie Lengthdir śni mi się po nocach W przyszłości można pomyśleć o przypisywaniu sprite do każdego z punktów i zrobić rozciąganie względem punktów A-B. Posłużyłoby to do tworzenia animacji Ja ogarnę GUI creator, to zobaczę co da się zrobić 🫡 PS. Gdzieś na gmclanie kiedyś był przykład animacji szkieletowej na Lengthdirach to będę miał na czym się wzorować, opisz jak byś to widział, to się ogarnie co trzeba 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu O kurcze, no i to jest przydane narzędzie, ja zawsze takie rzeczy sobie liczyłem, odmierzałem w paincie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi