Skocz do zawartości

[GML Tools] GML Lengthdir Visualizer, open source

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra podrzucam kolejne narzędzie :)

Wiadomo... Lengthdiry czasami są upierdliwe... Przekonałem się o tym nie raz pisząc różne kolizje gdzie było trzeba zachować kierunek sprite oraz collision_rectangle.
Do tego częste liczenie pixeli w sprite, odpalanie projektu kilkukrotnie, by np. głupia łuska lub nabój, zgadzał się ze sprite... 

No to proszę... 

GML Lengthdir Visualizer

W skrócie: wrzucasz sprite, ustawiasz origin, klikasz punkty i od razu widzisz gdzie trafiają lengthdiry + dostajesz gotowy kod do wklejenia do GML. Możesz zrobić też collision_rectangle lub collison_line.

Bez instalacji, jeden plik HTML!

Może komuś się przyda, żeby nie klikać już tego w ciemno i nie odpalać gry co 2 minuty tylko po jedną poprawkę.

Linki:

GML Lengthdir Visualizer

GitHub Repository

Mój GitHub

GML-Tools <- Będzie to jeden wielki tool ALLinOne :) (Tylko pierwsze trzeba ogarnąć narzędzia :D)

GML Formatter Allman & K&R 

Zrzut ekranu 2026-06-09 203447.png

Genialne!

Na pewno będę korzystał :) Akurat kończę etap, gdzie Lengthdir śni mi się po nocach :D

W przyszłości można pomyśleć o przypisywaniu sprite do każdego z punktów i zrobić rozciąganie względem punktów A-B. Posłużyłoby to do tworzenia animacji :)

5 godzin temu, Borek napisał(a):

Genialne!

Na pewno będę korzystał :) Akurat kończę etap, gdzie Lengthdir śni mi się po nocach :D

W przyszłości można pomyśleć o przypisywaniu sprite do każdego z punktów i zrobić rozciąganie względem punktów A-B. Posłużyłoby to do tworzenia animacji :)

Ja ogarnę GUI creator, to zobaczę co da się zrobić 🫡 

PS. Gdzieś na gmclanie kiedyś był przykład animacji szkieletowej na Lengthdirach to będę miał na czym się wzorować, opisz jak byś to widział, to się ogarnie co trzeba 😁

• H2S04 zmienił(a) tytuł na [GML Tools] GML Lengthdir Visualizer, open source
  • 4 tygodnie później...