Filar Społeczności Chell Opublikowano 28 Stycznia 2021 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 siema, mam taką tabelkę: id|nazwa |typ --+--------+------- 1 |jabłko |owoc 2 |śliwka |owoc 3 |wiśnia |owoc 4 |ziemniak|warzywo 5 |batat |warzywo 6 |marchew |warzywo chcę zrobić zapytanie, które wybierze mi naprzemiennie owoce i warzywa (także jabłko, ziemniak, śliwka, batat, wiśnia, marchew). są w ogóle takie cuda? (dodam, że owoc, warzywo to nie jedyne wartości, mogą być najróżniejsze - chciałbym je też brać pod uwagę) w idealnym świecie dałoby się to zrealizować po ludzki w sqlalchemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Stycznia 2021 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Jedyne co mi wpadło do głowy, to zrobić zapytanie które zwraca co drugi rekord i wtedy union select z zapytaniem przeciwnym. Ewentualnie zapytanie do którego doklejasz numer rzędu (nie id) i robisz jakiś concat zależnie od modulo i potem z tego kolejny select i posortować po tym concat. Ale ogólnie to będzie wolne, tak czy siak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 29 Stycznia 2021 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 @Chell: https://stackoverflow.com/questions/53957524/mysql-how-to-sort-rows-to-appear-like-this-e-g-1-2-1-2 Generalnie szukałem po "a b a b sorting" oraz "alternate sorting" i jest parę propozycji. Chell 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 1 minutę temu, gnysek napisał: @Chell: https://stackoverflow.com/questions/53957524/mysql-how-to-sort-rows-to-appear-like-this-e-g-1-2-1-2 Generalnie szukałem po "a b a b sorting" oraz "alternate sorting" i jest parę propozycji. oo, dokładnie o to chodziło. próbowałem szukać "order by alternately", ale jedyne sensownego co znalazłem to https://stackoverflow.com/questions/18862522/mysql-order-by-alternate-values, a to kobyła większa niż to jest tego warte. wieczorkiem zaimplementuję, dzięki! gnysek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 dobra, nie wytrzymałem i już zaimplementowałem, śmiga jak marzenie: query = self._session.query(Summoner).filter(or_( Summoner.account_id == None, Summoner.modified_at < ttl )).order_by( over( func.row_number(), Summoner.region, (Summoner.rank_id, Summoner.region) ), Summoner.region ) dzięki! gnysek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi