lukasz050792 Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Witam. Mam problem z dodaniem w swojej grze platform, przez które dałoby się przenikać od dołu i na nich stanąć. Udało mi się to w pewnym sensie zrobić, ale nie do końca działa tak jakbym chciał, bo postać zatrzymuje się w połowie platformy. W odpowiedniej platformie umieściłem kod: solid = obj_player.y+1 <= y && obj_player.vspeed >= 0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 4 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Nie wiem jak wygląda Twój kod ale jeśli używasz vspeed, to możesz sprawdzać kolizje tylko wtedy, jeśli postać opada albo stoi. Czyli: If (vspeed >= 0) then kolizja Bo vspeed < 0 czyli np vspeed = -3 to skakanie, bo postać porusza się w górę, czyli wtedy nie sprawdzaj kolizji tylko przenikaj przez platformę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz050792 Opublikowano 4 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2020 Próbowałem jeszcze tego, ale wywaliło błąd: if(obj_player.y+16 <= y && obj_player.vspeed >= 0) { solid = 1; } else { solid = 0; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 a jaki jest twój kod kolizji z platformą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz050792 Opublikowano 5 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 W obiekcie postaci nie mam zrobionej kolizji z platformą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SimianVirus7 Opublikowano 5 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 ?, z tego co ja wiem solid nie sprawia automatycznie, że obiekty kolidują na siebie nawzajem, tylko trzeba do tego dopisać stosowny kod. Generalnie ja nie korzystam z flagi solid więc mogę się mylić. Cytuj Próbowałem jeszcze tego, ale wywaliło błąd: Jaki błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz050792 Opublikowano 6 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2020 Dobra, ten błąd nieaktualny. Ogólnie mam na kafelkach zrobione poruszanie się postacią. Tak mam kolizję ze zwykłą platformą: Jak możesz to napisz jak zrobić prawidłowo kolizję z przenikalną platformą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Września 2020 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 Rozumiem, że w 6 jest sprawdzanie, czy poniżej jest platforma (y + <coś>) ? Powinno się wtedy dać przeskakiwać od spodu, bo wtedy platforma jest na y mniejszym od y postaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz050792 Opublikowano 8 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 A jednak się nie da... Postać po zetknięciu się z platformą blokuje się w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Września 2020 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 To znaczy, że źle sprawdzasz pozycję y. Nie wiem, czy origin bloków nie musi być wtedy na ich górze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi