MrJuliusz Opublikowano 1 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Witam Ostatnio postanowilem ze stworze klon minecraft poniewaz jest to prosta gierka na cwiczenie dla amatora game maker'a, ostatnio zauwazylem ze tworzenie kilku sprite na kazdy block jest meczacy i na dłuszą mete nie funkcjonalny. Więc stworzyłem sprite o nazwie spr_blocks i kazda klatka tego sprite to inny blok a potem w kodzie: image_index = (numer klatki) A przedchwilą pomyślałem czy nie można stworzyć jedną grafikie gdzie kazda tekstura bloku jest w grid a potem kod będzie to wyodrębniać. Ale nie potrafie to zrobić szukałem w dokumentacji czegoś jak crop image itd ale nie moge znaleźć czegoś co będzie działać przy moim projekcie. Mam nadzieje że ktoś wytłumaczy mi to Dziękuje za wysłuchanie Pozdrawiam MrJuliusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rozwiązanie Threef Opublikowano 1 Września 2017 Rozwiązanie Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Jest draw_sprite_part_ext(). On pozwala narysować fragment z ze sprite. Ale niestety jeżeli chodzi to że klon Minecraft jest prostą rzeczą to nie mogłeś być bardziej w błędzie. Zoptymalizowanie tego by jakkolwiek działało jest prawdziwym wyzwaniem. I am vader 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrJuliusz Opublikowano 1 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2017 Dziękuje jeżeli będzie to wyzwaniem to zacznę inny projekt Dziękuje za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Września 2017 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Września 2017 @MrJuliusz Jest gotowy projekt minecraftowego klona na marketplace https://marketplace.yoyogames.com/search/results?utf8=✓&query=minecraft Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi