Sminer Opublikowano 20 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2016 W Dokumentacji znalazłem krótki artykuł jak dodawać Obiekty do Gry za pomocą kodu, niestety jednak nie potrafiłem zrozumieć sensu całości i znów zostałem zmuszony prosić o porady mądrzejszych ode mnie, a więc: Rozumiem, że tym kodem można dodać obiekt, ale nie wiem jak nadać mu nazwę: GML object_add() Wiem, że w ten sposób można edytować proste modyfikacje obiektu: GML object_set_sprite(index,spr) object_set_solid(index,solid) object_set_visible(index,vis) object_set_depth(index,depth) object_set_persistent(index,pers) object_set_mask(index,spr) object_set_parent(index,obj) Jednak pozostaje pytanie jak dodać kod do eventów, bo ten zapis mało mi mówi niestety : GML object_event_add(ind,evtype,evnumb,codestr) Rozumiem, że wykonując obiekt w ten sposób, mogę na nim bazować jak na zwykłym obiekcie dodanym ręcznie, czy tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Nigdy w życiu z tego nie korzystałem bo nie miałem potrzeby (a tobie po co to?) ale wydaje mi się, że tak masz to zrobić GML kula=object_add(); A potem GML object_set_sprite(kula, spr_kula); A dodawanie eventów (chyba tak) GML object_event_add(kula,ev_create,1,"zmienna=1;") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxGaming Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 GML globalvar oKula; oKula=object_add(); object_set_sprite(kula, oKula); object_event_add(oKula,ev_create,1,"zmienna=1;") W ten spsób będzie działał ten obiekt dokładnie jakbyś go stworzył ręcznie i będzie miał "nazwę" oKula. Bez globalvar będziesz mógł się tylko do niego odwoływać z instancji w której go stworzyłeś ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Maja 2016 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 W GM:Studio już się tak nie da z tego co wiem ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Na to wygląda bo w dokumentacji nic o tym nie ma (ale nadal są chyba object_set_). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sminer Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 W porządku,poradziłem sobie w takim razie z problemem w inny sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi