Sutikku Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ostatnio się trochę więcej bawię gmsowym networkingiem i ciągle mam nowe problemy. W sumie ten problem doświadczam od zawsze. Przyjmijmy, że po stronie serwera wysyłam do wszystkich klientów 1 <-id komendy 23 <- x 12 <- y Wszystkie trzy są zapisane jako buffer_u8. I jednemu z klientów wyrzuca błąd, po którym można wywnioskować, że odebrane dane to 0 -102 xxx Oczywiście te liczby to przykłady, ale takie coś jest powiedzmy znacznym problemem. I nigdy nie występuje u mnie jak testuje, tylko dopiero gdy testuje to z kimś innym. I tak się zastanawiam. Czy jeśli w ciągu jednego stepu, użyję dla jednego klienta dwa razy network_send_packet(), to może to być problemem? edit: natrafiłem na coś takiego http://gmc.yoyogames.com/index.php?showtopic=650252 i z tego co rozumiem, czasem pakiety są "ucięte", a następnie dostaje to co zostało ucięte. I nie wiem jak sobie z tym radzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Nah, z lenistwa czasami jeden po drugim wysyłam kilka oddzielnych pakietów. Zero problemów. Jeżeli taki sam rodzaj danych jest wysyłany i odbierany i pamiętasz o buffer_seek oraz aby podać odpowiednią wielkości bufora, nie powinno być problemu. Używasz UDP czy TCP? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Używam TCP. A wyżej dodałem po edycji link do czegoś, co może jest związane z problemem którego może doświadczam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Pokaż kod, w którym wysyłasz i odbierasz pakiety, o ile nie jest to jakieś tajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Żadne tam tajne, wysłałbym nawet cały projekt, ale jakby ktoś zobaczył kod, to wstyd ;d GML ///Wysyłanie pozycji buffer_seek(Buffer, buffer_seek_start, 0) buffer_write( Buffer, buffer_s8, 1 ); buffer_write( Buffer, buffer_u8, instance_number(obj_player) ); with(obj_player) { buffer_write( other.Buffer, buffer_u8, iid ); buffer_write( other.Buffer, buffer_u16, x ); buffer_write( other.Buffer, buffer_u16, y ); buffer_write( other.Buffer, buffer_u8, image_angle/2 ); buffer_write( other.Buffer, buffer_bool, key ); buffer_write( other.Buffer, buffer_bool, key[UP] ); buffer_write( other.Buffer, buffer_bool, key ); buffer_write( other.Buffer, buffer_bool, key[DOWN] ); } for(var i=0; i<MaxClients; i++) { if!(player==-1) network_send_packet( i, Buffer, buffer_get_size(Buffer) ); } To jest najczęstszy kod który się wykonuje w kwestiach wysyłania. A odbieram tak GML var type_event = ds_map_find_value( async_load, "type" ); switch( type_event ) { case network_type_data: var buffer = ds_map_find_value( async_load, "buffer" ); buffer_seek( buffer, buffer_seek_start, 0 ); ReceivedPacket( buffer ); break; } I jeszcze skrypt ReceivedPacket (okrojony) GML var buffer = argument[0]; var msgid = buffer_read( buffer, buffer_s8 ); switch( msgid ) { case 1: //Zmiana pozycji graczy var num=buffer_read( buffer, buffer_u8 ); for(var i=0; i<num; i++) { var iid=buffer_read( buffer, buffer_u8 ); var xx=buffer_read( buffer, buffer_u16 ); var yy=buffer_read( buffer, buffer_u16 ); var ang=buffer_read( buffer, buffer_u8 ); var p=player[iid]; var right=buffer_read( buffer, buffer_bool ); var up=buffer_read( buffer, buffer_bool ); var left=buffer_read( buffer, buffer_bool ); var down=buffer_read( buffer, buffer_bool ); break; } Kodu trochę mam, więc nie wiem co dokładnie mam pokazać. Każde miejsce w którym wysyłam i odbieram? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 W odbieraniu nie używaj buffer_seek (^ rozwiązanie problemu, reszta postu to moje pieprzenie) Buffer automatycznie jest odczytywany od startu a wartości odczytanę są usuwane. Dlatego też, np. jeżeli danych z bufera potrzebujesz kilka razy użyć zapisuj je do zmiennych. @semi-offtop polecam zamiast GML var buffer = ds_map_find_value( async_load, "buffer" ); ReceivedPacket( buffer ); robić po prostu GML ReceivedPacket(async_load[? "buffer"]); Accesory to użyteczna magia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Nie sprawdziłem jeszcze czy to rozwiązanie, ale pewnie tak. A mam takie pytanie, czemu to tak działa, że ja sam tego problemu nie mam? Routery same "obcinają" pakiety, by zwiększyć szybkość odbierania danych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 GML switch( msgid ) { case 1: //Zmiana pozycji graczy var num=buffer_read( buffer, buffer_u8 ); for(var i=0; i<num; i++) { var iid=buffer_read( buffer, buffer_u8 ); //... var down=buffer_read( buffer, buffer_bool ); break; } Zjadłeś klamrę przy kopiowaniu kodu, powinno wyrzucić błąd albo powinno przerwać pętlę zanim "i" osiągnie wartość 1. Przy tworzeniu buffera (bufora?) precyzujesz parametr "alignment", co może mieć znaczenie przy używaniu buffer_seek, gdy używasz buffer_write z różnymi typami danych (np. bool i u32). Typowo ma on wartość 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Bo nie podałem całego skryptu i końcówkę sam dodałem, mogłem zapomnieć dać klamerkę. Bo tam dalej są jakieśtam pojedyncze case, ale za dużo to tam nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Wstaw to przy odbierania po type_event GML var buffer = ds_map_find_value(async_load, "buffer"); I bez buffer_seek chyba. E: Oh nvm kolega już to napisał. Można usunąć te moje brednie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Słuchajcie a ta zmiana odbierania buffera powoduje że dane będą lepiej synchronizowane? Ja jak w gmie się bawiłem multi to przy połączeniu 4 playerow moje postacie miały lekkie lagi a czasem je wyrzucalo o kilkadziesiąt pikseli w inne miejsce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi