pankracy Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Witam wszystkich Nie wiem w czym tkwi problem...bo nie mogę utworzyć palącej się pochodni..próbuje z emiterami i coś mi nie wychodzi..o ile udało mi się narysować wokół pochodni światło,które działa,to już sam ogień nie działa..jest tylko mały piksel nad pochodnią:/ Proszę o jakąś radę pomoc... z góry dziękuje.Posiadam game maker studio tu niżej kod obj_pochodnia create GML global.ps = part_system_create(); global.pt = part_type_create(); global.pe = part_emitter_create(global.ps); step GML part_emitter_region(global.ps, global.pe, x-1, x+1, y-1, y+1,ps_shape_rectangle, ps_distr_linear); part_emitter_burst(global.ps, global.pe, global.pt, 1); draw GML r = random(0.2)-random(0.2); draw_set_blend_mode(bm_add); draw_sprite_ext(spr_effect, 0, x, y+14, 1-r, 1-r, 0, c_yellow, 0.5); draw_sprite_ext(spr_effect, 0, x, y+14, 1-r, 1-r, 0, c_red, 0.2); draw_set_blend_mode(bm_normal); draw_sprite(sprite_index, 0, x, y); obj_core create GML scr_part_init(); no i sam skrypt GML global.ps = part_system_create(); global.pt = part_type_create(); global.pe = part_emitter_create(global.ps); part_system_depth(global.ps, -99); part_type_shape(global.pt, pt_shape_flare); part_type_blend(global.pt, true); part_type_alpha2(global.pt, 1, 0); part_type_color_mix(global.pt, c_red, c_yellow); part_type_direction(global.pt, 90, 90, 0, 0); part_type_speed(global.pt, 0.1, 1, 0, 0); part_type_size(global.pt, 0.2, 0.3, 0, 0); part_type_life(global.pt, 50, 75); Chyba,że ktoś ma prostszy sposób na stworzenie pochodni..Nie wiem już co mam z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cygnus Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Skomplikowana rzecz,też się z pochodnią borykam tak jak ty:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankracy Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Ktoś wie jak mi z tym pomóc,bo stoję w martwym punkcie z tą płonącą pochodnią:/ Ej. Wszyscy widzą twój temat. Proszę nie odświeżaj go co kilkanaście godzin - zachęcam zapoznać się z regulaminem forum - Uzjel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Może załącz plik GMZ z tą pochodnią. Zobaczymy co da się zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankracy Opublikowano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Witam wszystkich Nie wiem w czym tkwi problem...bo nie mogę utworzyć palącej się pochodni..próbuje z emiterami i coś mi nie wychodzi..o ile udało mi się narysować wokół pochodni światło,które działa,to już sam ogień nie działa..jest tylko mały piksel nad pochodnią:/ Proszę o jakąś radę pomoc... z góry dziękuje.Posiadam game maker studio tu niżej kod obj_pochodnia create GMLglobal.ps = part_system_create(); global.pt = part_type_create(); global.pe = part_emitter_create(global.ps); step GMLpart_emitter_region(global.ps, global.pe, x-1, x+1, y-1, y+1,ps_shape_rectangle, ps_distr_linear); part_emitter_burst(global.ps, global.pe, global.pt, 1); draw GMLr = random(0.2)-random(0.2); draw_set_blend_mode(bm_add); draw_sprite_ext(spr_effect, 0, x, y+14, 1-r, 1-r, 0, c_yellow, 0.5); draw_sprite_ext(spr_effect, 0, x, y+14, 1-r, 1-r, 0, c_red, 0.2); draw_set_blend_mode(bm_normal); draw_sprite(sprite_index, 0, x, y); obj_core create GMLscr_part_init(); no i sam skrypt GMLglobal.ps = part_system_create(); global.pt = part_type_create(); global.pe = part_emitter_create(global.ps); part_system_depth(global.ps, -99); part_type_shape(global.pt, pt_shape_flare); part_type_blend(global.pt, true); part_type_alpha2(global.pt, 1, 0); part_type_color_mix(global.pt, c_red, c_yellow); part_type_direction(global.pt, 90, 90, 0, 0); part_type_speed(global.pt, 0.1, 1, 0, 0); part_type_size(global.pt, 0.2, 0.3, 0, 0); part_type_life(global.pt, 50, 75); Chyba,że ktoś ma prostszy sposób na stworzenie pochodni..Nie wiem już co mam z tym zrobić. Uzjel no przecież dałem wyżej cały kod pochodni calutki;) mam jeszcze sprita zrobiłem,żeby otoczka światła była jako gradient..ale z tym akurat działa.problem z tymi emiterami mam kurcze nie wiem,co jest nie tak,bo tylko mały piksel świeci się pochodnia..a nie może wydobyć się ogień z niej:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi