TO_mek Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 w CREATE mam takie zmienne globalne: GML global.dl_auta:=auto_obj.sprite_width; global.brud:=(global.dl_auta * 2) * 13; //z wyliczeń wychodzi że global.brud=3146 i tyle jest w debbugerze global.brud_poczatkowy=global.brud; Dlaczego poniższa linijka daje w wyniku 5 a nie 4, GML image_index:=(global.brud-1) div (global.brud_poczatkowy/5); dopiero gdy odejme od global.brud 2 to wychodzi 4 Dzieje się tak w GM:Studio, wcześniej działało prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 22 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Nie rozumiem skąd operacje na takich liczbach, ale nie będę tego kwestionował. Zakładam że to coś z liczbami po przecinku. Zrobilem maly test i z wiadomosci debuggera dostalem to: Liczba Brud-1: 3145 Liczba Brud_poczatkowy/5 : 629.20 Wynik Dzielenie: 5.00 Wynik DIV: 5 Wynik MOD: 628.20 Wpisujac w google 3145 / 629.20 wychodzi 4.99841068023 czyli inna liczba niz w "Wynik Dzielenie". To zdecydowanie kwestia zaokraglania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Lutego 2015 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Div dzieli chyba przez liczbę całkowitą (629). Możesz zgłosić w bugtrackerze, jeżeli uważasz, że to źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 23 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Div dzieli chyba przez liczbę całkowitą (629). Możesz zgłosić w bugtrackerze, jeżeli uważasz, że to źle. Sprawdziłem teraz prostym przykładem i to prawda. Div dzieli liczbę całkowitą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TO_mek Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Sprawdziłem teraz prostym przykładem i to prawda. Div dzieli liczbę całkowitą. Według tej definicji czy też tej strony zarówno dzielna jak i dzielnik to liczby całkowite. Cały czas byłem przekonany, że przy DIV mogą być dowolne liczby. Mało tego, starsze GMy też działały tak, że dzielnikiem były liczby rzeczywiste i choćby z mojego przykładu widać, że działało to kiedyś w GMie na liczbach rzeczywistych. Dodatkowo sprawdziłem też działanie DIV w Calcu z OpenOffice (v4.1.1) i tam dzielnik rzeczywisty traktowany jest jako liczba rzeczywista a nie jak całkowita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi