dexter19 Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Witam Mój problem pewnie jest banalny ale i tak go muszę napisać. Mianowicie jeżeli skocze w platformówce to gdy ląduje na ziemi to idzie ale zacina się. Kod kolizji jest standardowy: GML move_contact_solid(270,4) vspeed = 0; Jeżeli coś chcecie więcej to napiszcie bo problem może tutaj nie tkwić. PS.Używam GM8 Lite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 A masz ten kod w step GML (step) if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} ? A chodzenie takie jak w FAQ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter19 Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 chodzenie i step mam z FAQ tylko od siebie dodałem w chodzeniu to: GML if( place_free( x, y + 1 ) ) sprite_index=spr_hero_up2; Mam jeszcze zdarzenia:release z klawszam w prawo i w lewo z kodem: GML sprite_index=spr_hero_right2; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Ustaw stałą, prostokątną maskę na spricie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter19 Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Ustawiłem to już wcześniej ale i to nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sutikku Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Wątpię, że w tym problem, ale czy nie masz przypadkiem takiego kodu? Po naciśnięciu klawisza w prawo GML if place_free(x+4,y) sprite_index=spr_hero_right {x+=4} ? Bo jeśli tak, to zmień na coś takiego GML if place_free(x+4,y) { x+=4 sprite_index=spr_hero_right } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter19 Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Ustawiłem to i nic się nie zmieniło. A tak wgl to więcej jest z tym problemów kiedy skacze w lewo a kod się wgl nie różni. EDIT. Dziwne ale zauważyłem że nie zawsze się zacina a jak zacina to przy skoku z wyższego miejsca lub spadnięcie z niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 jeśli chodzi o to, że przy skoku z wyższego miejsca postać "ląduje w powietrzu" żeby później jeszcze raz spaść na podłogę, "wydłuż" zasięg move_contact_solid w kolizji z ziemią GML move_contact_solid(270,max(0,vspeed)) vspeed=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter19 Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 nie to nie o to chodzi postac o prostu się zacina ale dalej idzie. Zauważyłem jednak że tylko gdy skacze z wysokości lub spada z wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 1 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Czyli, że twoja postać 'wbija' się w obiekt, na który ląduje. Oznacza to m.in. że próba sprawdzenia, czy przed postacią stoi przeszkoda za pomocą place_free() jest z góry skazana na porażkę. Po kodzie lądowania daj: GML move_outside_solid(90,vspeed) Pamiętaj też, żeby odpowiednim obiektom zaznaczyć solid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter19 Opublikowano 1 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 Dzięki to pomogło :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi