Matrix_ Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Witam mam pytanie, jak zrobić aby programik mi nie usuwał zera w liczbie 01, 02 ? Powiedzmy miesiąc urodzenia 01 a wychodzi 1 ;/ Wszystkie zmienne mi go usuwają... Jest jakiś prosty sposób ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 To będzie chyba to: http://www.gmlscripts.com/script/string_rpad liczba=string_rpad(liczba,2,"0") Możesz też sprawdzać tak: GML if(liczba>0 && liczba<10) { liczba="0"+string(liczba) } Ale musisz pamiętać o typach danych (string i liczba) bo nie będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Threef nie chce nic mówić ale koledze chodzi o C++ a nie GML. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Damn... nie zauważyłem działu. Ogółem chodzi o to że liczba jest liczbą, a ty powinieneś wyświetlić string. Wszystko zależy od tego co chcesz z tym zrobić. Na stackoverflow.com znalazłem fajną odpowiedź. cout << setfill('0') << setw(ilosc_znakow) << liczba; Edit: ogółem to czego szukasz to leading zeros. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Damn... nie zauważyłem działu. Ogółem chodzi o to że liczba jest liczbą, a ty powinieneś wyświetlić string. Wszystko zależy od tego co chcesz z tym zrobić. Na stackoverflow.com znalazłem fajną odpowiedź. cout << setfill('0') << setw(ilosc_znakow) << liczba; Edit: ogółem to czego szukasz to leading zeros. Dzięki, działa. Na początki nie działało, ale nie wpisałem #include <iomanip> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi