Matrix_ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witam, mam pytanie, chciałem skożystać z komendy: GML show_message_ext Niestety, jest ona niedostępna w GM:S Jest może jakiś zamiennik, który by działał ? Potrzebuję zrobić pytanie: "Co chcesz ulepszyć ?" a ) DMG b ) armor c ) hp i po wybraniu danej funkcji jest np. armor+=10 ^^ możę będę potrzebował więcej możliwości niż trzy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Stwórz sobie nowy sprite, narysuj na nim przycisk 'Ulepsz DMG'. Stwórz nowy obiekt i przypisz mu grafikę Sprawdzaj czy jest kolizja z myszką (event 'mouse check') ??? Profit! Łatwiej tego się nie da zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Stwórz sobie nowy sprite, narysuj na nim przycisk 'Ulepsz DMG'. Stwórz nowy obiekt i przypisz mu grafikę Sprawdzaj czy jest kolizja z myszką (event 'mouse check') ??? Profit! Łatwiej tego się nie da zrobić. Dzieki, tez tak myslalem ze bede musial zrobic. Tylko mam klopoty z umieszczeniem tym na ekranie. Chyba zrobie, ze po nacisnieciu np. E, tworzy sie objekt ze spritem ramki z wypelnieniem + napis , a pozniej strzelac x,y z plusikami do umiejetnosci z nazwa :-\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 To najlepsze rozwiązanie. Jeżeli wszystko dobrze rozplanujesz to będziesz mógł bardzo łatwo edytować to i tworzyć nowe elementy. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 To najlepsze rozwiązanie. Jeżeli wszystko dobrze rozplanujesz to będziesz mógł bardzo łatwo edytować to i tworzyć nowe elementy. :thumbsup: Dzieki, mam pomysl na 3 gry gdzie moge to wykozystac, ale nie wiem, ktora gre zrobic :-\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opisek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jest druga możliwość. wybor=get_string("Co chcesz kupić?","") if wybor=DMG {akcja} if wybor=armor {akcja} if wybor=hp {akcja} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix_ Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jest druga możliwość. wybor=get_string("Co chcesz kupić?","") if wybor=DMG {akcja} if wybor=armor {akcja} if wybor=hp {akcja} Tylko jeżeli ktoś wpisze coś innego nie będzie akcji chyba że: GML wybor=get_string("Co chcesz kupić?","") if wybor=DMG {akcja} if wybor=armor {akcja} if wybor=hp {akcja} else {show_message('Wpisz poprawną specjalizację") wybor=get_string("Co chcesz kupić?","") if wybor=DMG {akcja} if wybor=armor {akcja} if wybor=hp {akcja}}</span> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi