Fervi_ Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Witajcie! Jak wiecie (lub też nie - w co wątpię) - jest 30 rocznica powstania projektu GNU Był to czas rozpoczęcia się projektów Open Source, stworzenia nowych narzędzi pracy milionów osób na świecie, dzięki nim możemy przeglądać internet (Firefox), dzwonić (Android) czy oglądać filmy (VLC). Jestem do waszej dyspozycji przez tydzień :D możecie się pytać o stan konkretnych projektów z rodziny Open Source, jak wygląda dzisiejsza praca na systemach Linux (czy innych, ale ich za bardzo nie znam, poza ReactOS :P), dostać porady od "eksperta" Zobaczycie, że wpadnie tu Wojo i będzie trolować Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Dlaczego przez tak długi okres czasu nadal mniejszość używa linuxa ( na PC żeby nie było ) ? Przecież jest niby taki super itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 -marketing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Jestę Prorokię Jak ktoś zaznaczy cały pierwszy post to zobaczy easter eggs'a W każdym razie, jak ktoś jest zainteresowany "promocją" ... ;) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Głupi projekt, nigdy nie używam rzeczy z licencją GNU, z GNU w nazwie, w logu. Wolę zamiast tego używać Linuxa i kompilować aplikacje pod GCC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Głupi projekt, nigdy nie używam rzeczy z licencją GNU, z GNU w nazwie, w logu. Wolę zamiast tego używać Linuxa i kompilować aplikacje pod GCC. Czyli nie używasz GNU, ale używasz GNU GCC? Nie licząc, że większość aplikacji Linuksa jest na licencji GNU (chyba, że po prostu nie używasz Linuksa i aplikacji) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 A co do tego ma marketing ? Przecież możesz komuś powiedzieć żeby używał linuxa a i tak będzie używał windowsa ze względu na większe wsparcie i mniejszy brak problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 A co do tego ma marketing ? Przecież możesz komuś powiedzieć żeby używał linuxa a i tak będzie używał windowsa ze względu na większe wsparcie i mniejszy brak problemów. Podobne zdanie miał mój kolega, jak przechodził z Windowsa na Linuksa - brak problemów, duże wsparcie i że system jest o wiele prostrzy, ale to tak na marginesie ;) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Tyle gier... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Tyle gier... No to się wie ;) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Ja tam lubię tetrisa i wężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Ja tam lubię tetrisa i wężyka. Jedni lubią Tetrisa i wężyka, inni Heroes 3 i Half Life'a 2 Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 I używają osobnych programików żeby odpalić na linuxie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Problemem jest tu tylko polityka M$. Puki nie zrobią directX i .NET framework na linuksa tak nigdy nie będzie na niego gier :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 No i słusznie. Też bym nie wydał takich dochodowych projektów na darmowy system. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 I używają osobnych programików żeby odpalić na linuxie Wszystkie wymienione gry są natywne @HuderLord DirectX (9) ma być niebawem obsługiwany przez Wine natywnie (tzn. bez translacji na OpenGL), a samo Wine obsługuje dobrze nawet DX10 (DX11 słabo, bo tylko w 2%) a .Net jest na Linuksa - nazywa się Mono i jest (jeśli się nie mylę) tworzony w ramach Rotor'a. W każdym razie jakichś większych problemów nie ma (chociażby Manic Digger śmiga na nim), nawet do Wine przeszedl Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Odpal mi Vindictusa na linuksie to będziesz mistrzem :P To chodzi na Dx9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 8 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Odpal mi Vindictusa na linuksie to będziesz mistrzem :P To chodzi na Dx9. Stare testy pokazywały problem z zabezpieczeniami gry, ale zobaczę (bo to są stare testy) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tramur Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Wszystkie wymienione gry są natywne @HuderLord DirectX (9) ma być niebawem obsługiwany przez Wine natywnie (tzn. bez translacji na OpenGL), a samo Wine obsługuje dobrze nawet DX10 (DX11 słabo, bo tylko w 2%) a .Net jest na Linuksa - nazywa się Mono i jest (jeśli się nie mylę) tworzony w ramach Rotor'a. W każdym razie jakichś większych problemów nie ma (chociażby Manic Digger śmiga na nim), nawet do Wine przeszedl Fervi Nie przez Wine, tylko przez sterowniki Gallium3D, co oznacza tyle, że nie będzie to działać na zamkniętych sterownikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Nie przez Wine, tylko przez sterowniki Gallium3D, co oznacza tyle, że nie będzie to działać na zamkniętych sterownikach. Nom, ale specjalne łatki muszę też do Wine dojść. Dodatkowo testy na youtube informują, że mimo małej wydajności Nouveau - da się grać w nowe gry Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 no to lipa bo jeśli grać na linuksie to tylko dla lepszej wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny Ass Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Czyli nie używasz GNU, ale używasz GNU GCC? Nie licząc, że większość aplikacji Linuksa jest na licencji GNU (chyba, że po prostu nie używasz Linuksa i aplikacji) Fervi Sam linux to tak na prawdę GNU/Linux, wsyzstko co napisałem to GNU, chyba nie zrozumiałeś sucharka. ;/ Tak swoją drogą - linczujcie mnie - Linux > Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Jako szczęśliwy użytkownik GNU/linuxa (już od roku) patrząc na poprzednie 6-letnie doświadczenie z windom mogę jasno stwierdzić, że gentoo jest łatwiejsze w konfiguracji niż winda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Jako szczęśliwy użytkownik GNU/linuxa (już od roku) patrząc na poprzednie 6-letnie doświadczenie z windom mogę jasno stwierdzić, że gentoo jest łatwiejsze w konfiguracji niż winda. Nie wiem czy łatwiejsze (bo nie używałem), ale czuć różnicę w działaniu komputera i nie trzeba się modlić codziennie przy boocie systemu, bo "może nie wstanie" Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Gentoo ma jedną właściwość - raz konfigurujesz ( co prawda koło 30h ;p ) i działa dopóki sam komputer nie stanie w płomieniach, a jeszcze wtedy pomacha ci na pożegnanie za wspólne chwile. Jak ktoś nie lubi bawić się configami może skorzystać z ubuntu jednak niezawodność jest mniejsza choć nie tak zrypana jak windowsowa. Na dziesięcioletnim laptopie mam od dwóch lat xubuntu. Nigdy od tamtej pory nie było tam reinstalla i działa płynnie jak 2 lata temu. Cały czas są tam aktualne wersje programów podczas gdy 10+ letni xp nawet świeżo po instalacji nie daje sobie rady z przeglądarką, więc o czym tu mowa? E: No i sorry za fakt, że dalej nie udało się przeskoczyć faktu, że programy zaprojektowane, zaprogramowane i skompilowane pod jedną platformę ( winda ) nie będą działały jakoś pięknie na innej ( linux ), a każdy kto cos takiego wyciąga ( gry mi nie działają ) może już więcej nie korzystać z komputera, bo nie jest tego godny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Najlepsze we wszystkim jest to, że gdyby grać tylko w Linuksowe gierki, życia nam by mogło nie zabraknąć, samych darmowych gier na Linuksie jest przynajmniej ponad 1k, a jak ktoś sypnie kasą to nawet Heroesy odpali czy Morrowinda (nie mówiąc o kolejnych Warcraftach itd.). Gry w Linuksie nie kierują się KrajEndżinem (tzn. te darmowe), tylko grywalnością - czemu nie ma Heroes 5 czy 6 na Linuksa, a 2 i 3 jest? Bo te gry coś znaczą dla playerów ... Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Nie ma takich gier bo są zwyczajnie dużo bardziej zaawansowane technologicznie a nie że są gorsze. samych darmowych gier na Linuksie jest przynajmniej ponad 1k Uhuhu przerażająca liczba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Cały czas są tam aktualne wersje programów podczas gdy 10+ letni xp nawet świeżo po instalacji nie daje sobie rady z przeglądarką, więc o czym tu mowa? Cudowny argument. Moze od razu zainstalujcie 3.1 i mówcie dalej o "zrypanej niezawodności" Windowsa? #Edit Sprawdziłem, Firefox nie działa na 3.1. Gdzie pobrać tego linuksa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Cudowny argument. Moze od razu zainstalujcie 3.1 i mówcie dalej o "zrypanej niezawodności" Windowsa? #Edit Sprawdziłem, Firefox nie działa na 3.1. Gdzie pobrać tego linuksa? http://nl.archive.ubuntu.com/ubuntu-cdimag.../12.04/release/ Xubuntu, na próbę jak ci się żyje Uhuhu przerażająca liczba. Kiedyś MS napisał (coś w stylu) - wiemy, że lubisz więcej, ale czasem 2 to za dużo (o przeglądarkach internetowych) Ludzie do tej pory mają powtarzający się soft w dużych ilościach, parę antywirusów, 3 przeglądarki (IE, Chrome i Firefox) itd. Jakby się przyjrzeć grom jakie są na Linuksie, przede wszystkim gracz oldscollowy powinien się ucieszyć, niestety ten, co czeka aż wyjdzie najnowsza część gry w wersji Echo Bravo Charli Alpha 0.000001, musi poczekać jeszcze jakiś czas. (Bo źle to sprecyzowałem, lekko jak fanboy z 2-3 posty wyżej) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Ta hiperbola jest zbędna i raczej czyni Twój post śmiesznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi