ediepl Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Witam, chcę dodać czcionkę w trakcie gry font_add("Arial", 12, 0, 0, 0, 255), ale takowa nie dodaje polskich znaków mimo iż zakres jest ustawiony. Nie wiem czy to jest bug czy ja coś źle robię. Wersja GM'a 8.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Tak, dodając w grze będzie brał zestaw z UTF-8 a nie z ASCII, to jest bug którego niestety nie naprawią... ale Arial przecież jest normalnie na dysku, po co tak? Można wrzucić go w zasoby. A jak chcesz czcionkę ze sprite, to też chyba jest funkcja która doda każdy sprite pod literki jakie podasz w stringu - można więc je ustawić nie po kolei albo dodać tylko kilka literek/cyferek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 To był tylko przykład, trudno jakoś sobie poradzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Polskie znaki są w zakresach: 260 - 263 280 - 281 321 - 324 346 - 347 377 - 380 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Szkoda że zakres czcionki to 255. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Biedny nie zauważył, ze o 8.1 mowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi