Jeremiah Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Witam, czy w Game Maker Studio jest możliwość wykorzystywania litery "ć" podczas używania keyboard_string? Bo z nieznanych powodów litera ta nie chce się wyświetlać, co niezmiernie irytuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 a ustawiłeś zakres znaków w czcionce?? może masz też kartę ATI tam sterowniki się włączało wciskając kombinacje alt+c. ew. wina hardware i programiści Ci nie pomogą. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeremiah Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 A Ci działa? Zakres czcionki mam od 32 do 400, nie mam karty ATI i w GM6 normalnie mi to działa. EDIT: nie działa też ą i ę, smutne to z lekka, bo wychodzi na to, że funkcja keyboard_string staje się bezwartościowa :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Mógłbyś kombinować... sprawdzać czy podczas pisania ogonków jest wciśnięty alt [+ctrl] przy pomocy keyboard_direct i podmieniać... chyba last_char nie jestem pewien. Nie chce mi się otwierać GMa. Próbuj, pochwal się wynikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 nieznam polskich keymap ascii, i jakie normy uzyva sie, ale dla LATIN2 w zakresu 0-255: ą =177 ć =230 Ć =198 ę =234 dla vyprobovania mozesz uzyc GML Information about object: object0 Sprite: <no sprite> Solid: false Visible: true Depth: 0 Persistent: false Parent: <no parent> Mask: <same as sprite> Create Event: execute code: _poc=0; _string="nic"; Draw Event: execute code: // uzyj font0 definowany w GM draw_set_font(font0); // pokaz char numer _poc if (keyboard_check_released(vk_end)) {_poc=get_integer("numer",""); }; if (keyboard_check_released(vk_space)) {_poc+=1; }; if (_poc>400){_poc=0; }; draw_text(10,10," show nr:"+string(_poc)+" key:"+string(chr(_poc))); // pokaz ostatnio vcisniety key if (keyboard_check(vk_anykey)) {_string=keyboard_lastchar; }; draw_text(10,50,"presed key:"+string(_string)); ______________________________________________________ jak bedzie trza uzyc CTRL+key, lub SHIFT to uzyj kod powyzej + keyboard_check_direct(vk_control) v testu nacisniecia klawisu EDIT: font0 musi miec zakres v 0-255 tak aby pojol wszystkie polskie litery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Lipca 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 W GM:Studio jest inny zakres, bo tam jest UTF-8 - Ćć to jest 262 + 263. Jeśli jednak draw_text(0,0,'Ćć'); wyświetla dobrze, a keyboard_string już nie - trzeba to zgłosić jako bug na help.yoyogames.com - zapłaciłeś więc należy się support :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 no taak :) zle sporzalem. GMS ma prostszy sposob. uzyj ten sam kod (klawisz END), ale v definicji fontu naucz GMS jakie nove znaky ma umiec pisac. v oknie FONT jest button "+", ten nacisnij i: 1, napisz vszystkie nowe znaky ktore ma umiec 2, albo uzyj button FROM CODE, GMS spravdzi sam v programu 3, albo uzyj button FROM FILE, GMS wczyta znaki z file calkiem ladnie to vymyslili :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Compi Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 no taak :) zle sporzalem. GMS ma prostszy sposob. uzyj ten sam kod (klawisz END), ale v definicji fontu naucz GMS jakie nove znaky ma umiec pisac. v oknie FONT jest button "+", ten nacisnij i: 1, napisz vszystkie nowe znaky ktore ma umiec 2, albo uzyj button FROM CODE, GMS spravdzi sam v programu 3, albo uzyj button FROM FILE, GMS wczyta znaki z file calkiem ladnie to vymyslili :thumbsup: Dobry Den zyomky z Czesky Republiczka! Ładny polski, taki klarowny i oryginalny. @TOPIC Ogólnie nie mogę się przyzwyczaić do GM:Sa. Niby GM, a jednak nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi