pawel_bmx Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Przeszukałem to forum i linków do stron z dll'ami jest kilka. Osobiście moge polecić link: http://forums.gamemaker.nl/index.php?showtopic=166240 gdzie znajdziemy dużo przydatnych bibliotek. Jednak potrzebuje więcej źródeł z których mógłbym ściągnąć nowe biblioteki. Potrzebuję np. biblioteki, która pozwala na operacje na liczbach (czyt. kalkulator :) ) i bilblioteke do kontrolowania portów (zamkniętych i otwartych) i do ich ewentualnego blokowania. Chodzi mi o to żeby kontrolować przesyłanie danych z i do komputera. Mam nadzieje że ktoś już się spotkał z takim dll'em :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 przecież w gm spokojnie możesz operować na liczbach chłopie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_bmx Opublikowano 10 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Wiadomo, że w GMie można zrobić kalkulator bez użycia biblioteki. W chwile zrobie dodawania, odejmowanie, dzielenie, mnożenie..., a jak dojdziemy np. do funkcji lub pochodnych? Trudno będzie zebrać wszystkie warunki i umieścić je w kodzie (np. przy dzieleniu x/y, y<>0 - to jest najprostrzy przykład w dzieleniu liczb, który trzeba wyłapać, np. w funkcjach są inne warunki). Taki kalkulator pisałbym przez tydzień, a ktoś już to zapewne zrobił i przydałaby mi się taka biblioteka. Poza tym poszukuje nie tylko dll'a z kalkulatorem, ale też dll'a do kontroli przesyłanych danych w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 ale też dll'a do kontroli przesyłanych danych w sieci. Firewalla w gm'ie robisz? lol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_bmx Opublikowano 10 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Widzisz gdzieś żebym napisał firewall? Chce tylko wiedzieć czy dane są transferowane z mojego kompa w świat i na odwrót. Jak nie umiesz pomóc to po co głupio komentujesz?? <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 10 Września 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Wiadomo, że w GMie można zrobić kalkulator bez użycia biblioteki. W chwile zrobie dodawania, odejmowanie, dzielenie, mnożenie..., a jak dojdziemy np. do funkcji lub pochodnych? Trudno będzie zebrać wszystkie warunki i umieścić je w kodzie (np. przy dzieleniu x/y, y<>0 - to jest najprostrzy przykład w dzieleniu liczb, który trzeba wyłapać, np. w funkcjach są inne warunki). Taki kalkulator pisałbym przez tydzień, a ktoś już to zapewne zrobił i przydałaby mi się taka biblioteka. Poza tym poszukuje nie tylko dll'a z kalkulatorem, ale też dll'a do kontroli przesyłanych danych w sieci.Takiej biblioteki nie ma i w językach programowania są bardzo rzadko spotykane i stosowane jeśli nie w ogóle. Co ty chcesz zawsze wszystko składać z gotowych elementów? Po to masz GML, by samemu napisać sobie takie rzeczy. Z dll'i się korzysta tylko wtedy gdy brakuje jakiejś funkcjonalności nie do zrobienia w GML lub zbyt wolnego wykonywania kodu. A to, że byś robił tydzień taki kalkulator... a rób i miesiąc. Ważne żebyś zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_bmx Opublikowano 10 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Jakby nie patrzeć to zachęciłeś mnie do napisania własnego kalkulatora. Zapewne czytając kalkulator, myślicie o takim z dodawaniem itp., mi chodzi bardziej o kalkulator graficzny. Jak zrobie to umieszcze na forum do oceny :) . Hehe i już pojawił mi się mały problemik: rysuje osie x i y, chce zrobić skale, w obiekcie draw mam coś takiego: if i < 280 then { i += 5; } draw_line_color(xyc.x+5+i,xyc.y+2,xyc.x+5+i,xyc.y-3,c_black,c_black); // Już tłumacze o co chodzi: xyc to jest środek układu współrzędnych, skalą są pionowe, krótkie kreski (jak narazie tylko na osi X), rysuje pierwszą kreskę oddaloną od środka o 5 pixeli i o długości 5 pixeli. Chciałem zrobić rysowanie kresek w pętli, żeby nie pisać 50 razy draw_line..., poza tym chce żeby można było zmienić skale (później zmienie xyc.x+5 na np. xyc.x+jakas_zmienna). Powyzszy kod działa mi tak że kreska ze skalą przesuwa mi się po osi X i jest tylko jedna. Jak zmienić kod żeby powstała mi cała skala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Szczeże nie wiem czy komuś sie taki kalkulator przyda? Przecież mają windowsowy :P no chyba że ktoś ma linuxa ale tam chyba też jest jakiś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_bmx Opublikowano 10 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Nie wiem czy komus to sie przyda. Chce go napisac chociazby dla wlasnej satysfakcji. Prosze o pomoc a nie komentarz czy to bedzie komus potrzebne :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Przecież na windzie standardowo jest zwykły kalkulator. A jak pawel_bmx chce zrobić kalkulator graficzny to zamierza dodać m. in. rysowanie funkcji. A to się może przydać :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 zawsze się takie coś może przydać... Ale ja i tak ci nie moge pomóc :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Kalkulator graficzny w GM to trochę ciężko będzie. Zawsze można się wzorować na tym, co jest do innych języków programowania. Ja np. posiadam świetny tutorial, jak bodajże w Delphi zrobić taki kalkulator :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Kalkulator graficzny w GM to trochę ciężko będzie. Zawsze można się wzorować na tym, co jest do innych języków programowania. Ja np. posiadam świetny tutorial, jak bodajże w Delphi zrobić taki kalkulator :P .Nie Ty jeden =D (Muahahahaha!) Rzeczywiście, można zaczerpnąć z tego wiedzę, kurs ten umieszczony był w którymś tam numerze Eksperta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 kurs ten umieszczony był w którymś tam numerze Eksperta. Nie w jakimś tam, tylko w najlepszym numerze Eksperta! W Ekspert Plus z października 2005 ^^ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_bmx Opublikowano 10 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Jak zrobić editboxa? Podaje taki przykład - y = [ ] * x + [ ]. Chodzi o to żeby w miejsce [ ] można było wpisywać liczby, które są od razu wczytywane do pamięci (tak jakby w stepie). Są do tego jakieś polecenia w GM? Może jakaś biblioteka? Szukałem na tym i ogólnym forum i nic nie było :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 10 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2006 Nie w jakimś tam, tylko w najlepszym numerze Eksperta! W Ekspert Plus z października 2005 ^^ .Miałem to na końcu języka ignorancie! xD (joke) pawel_bmx: niedawno Cekol dał przykład editboxa na forum :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 11 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2006 lol, dales nam link do strony, ktora wisi na oficjalnym komjunity gm juz od dawna ~~ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2006 Nawet jest link do niej na Wikipedii :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xmas Opublikowano 14 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2006 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaveleK Opublikowano 18 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2006 Up@ :sp_ike: :lol2: :sp_ike: :lol2: :sp_ike: topic@ jerzeli nikomu sie nie spodoba twoj kalkulator to ja z checia go wezmie :P na pewno sie przyda :D :D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 Ja tam zrobiłem kalkulator wyrażeń czyli że piszesz np. 2+2*2 i po naciśnięciu entera wyskakuje wynik 6. Zrobiłem też obsługę porównania czyli coś takiego np.: 1<2<3 Powinien wyjść wynik 'Prawda' x) Wkrótce go zamieszczę :P EDIT: https://gmclan.org/uploader/739/kalkulator.rar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi