kt1117 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Mam kilka pytań odnośnie bezpieczeństwa, np. -Czy mogę być pewien, że nikt nie może przypisać do zmiennej w $_SESSION wartości, jeśli nie zapisuje jej nigdzie? -Czy mogę być pewien, że nikt nie może wysłać do mnie zmiennej protokołem POST, jeśli nie wstawiłem nigdzie form'a? -Czy da się włamać do bazy danych inaczej niż przez SQLinjection/brute force? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 2. Nie możesz być pewien. Bardzo łatwo wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 1. $_SESSION to ciastko, jednak nie ma możliwości dopisania czegokolwiek bo samo ciastko jest hashowane. Jedyny sposób to przejęcie ciastka od innej osoby (Session Fixation) ale też możesz się przed tym bronić poprzez session_regenerate_id 3. Przechwycenie hasła na przykład gdy jest zapisane w jakimś pliku który wykorzystuje mysql_connect, a ktoś wyświetli zawartość katalogu i ściągnie plik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Dzięki za pomoc, POST już zabezpieczyłem, a teraz będę myślał co zrobić z tym hasłem do bazy, które jest zapisane w jedynym pliku na serwie jakim jest index. Nie za bardzo wiem gdzie to przechować, bo raczej nie w bazie danych xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 zrob sobie plik config.php i w nim lacz sie z baza danych, potem go includuj. Ustaw mu odpowiednie atrybuty zeby nikt z zewnatrz nie mogl odczytac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kt1117 Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 O, dzięki. Teraz będzie bezpiecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Czerwca 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 $_SESSION da się nadpisać, wystarczy, że inny użytkownik na serwerze ma ten sam katalog tmp, lub ma prawa odczytu/zapisu. Można wtedy odczytać dane sesji z innego konta www. Zmienne POST można wysłać zawsze, bo tak skonstruowany jest protokół zapytań HTTP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi