LolikZabijaka Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Cześć, chcę zrobić, że kiedy przechodzę obok NPC to żeby miał twarz zwróconą w moim kierunku(w prawo lewo, zależy po której stronie jestem) Jednak znów coś namieszałem w kodzie: STEP: GML if distance_to_object(player) +15{ sprite_index=(spr_adam) image_speed=(0.3) } if distance_to_object(player) -15{ sprite_index=(s_adam_le) image_speed=(0.3) } I niezbyt dobrze to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Kod zalecany if(x > player.x) sprite_index = s_adam_le else sprite_index = spr_adam Ewentualnie sprite_index = spr_adam image_xscale = sign(player.x-x)+(sign(player.x-x)==0) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 24 Maja 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 distance_to_object(player) +15 zawsze zwraca PRAWDĘ dlatego, że funkcja nie zwraca nigdy mniej niż 0, potem dodajemy 15, a że to liczba > 0.5, no to twój powyższy kod to tak naprawdę: GML if true{ ... } if distance_to_object(player) > 15 { ... } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi