Fervi_ Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Witajcie! Pracuję nad silnikiem OpenDave (klonem dla Dave Dangerous dla systemów Windows, Linux, OS X) i mam pewien problem z chodzeniem http://www.gmclan.org/up6184_14_opendave.html De facto nie mogę odkryć jak zrobić chodzenie, według mnie powinno działać, ale coś nie działa No i jakby ktoś opracował jakiś dobry skok (teraz jest wieloskok :P) Fervi PS. Wystarczy sam kod gdzie umieścić, przeanalizuje (jak będę w stanie :D) i dodam najwyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 if(place_free(x-4,y)) { x=-4 } Podopisuj wszędzie x i y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 A działa tobie z tym kodem? Bo mi niezbyt i tak się pytam :P (tzn. efekt ten sam jaki był) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Powinno być x-=4 Niby nic a jednak zmienia sens kodu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ALT Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 W place_free w kodzie na grawitacje zmień minus na plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Wrzucam aktualną wersję, gdyby ktoś mógł poprawić, bo ja poprawiam według waszych porad i nic :| Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 https://gmclan.org/up7221_14_opendave.html wywala mi blad przy starcie, ze zmienna key zla jest, zamienilem jej nazwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Działa, dzięki :P Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Dobra, inne pytanie :P 1) SCORE: 0 Jak w jednej linijce zrobić coś takiego (na pewno jest źle, ale ktoś poprawi) draw_text(10,10,"SCORE:" + score); 2) Jak pogrubić czcionkę (z draw_text) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 1) draw_text(10,10,"SCORE:" + string(score)); 2) zrob nowa czcionke i daj draw_set_font(czcionka_z_bold_czy_z_czymkolwiek) draw_text(0,0,"asdfasdfasdf") draw_set_font(normalna_czcionka) ale od 2 jest pewnie funkcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Nie, nie ma funkcji do fontów, możesz albo ustawić nową czcionkę z pogrubieniem, albo rysować ze skalą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Inne pytanie :P Robię level 2 (room 3) [ustawiony teraz jako 1 :D] http://www.gmclan.org/up6184_14_opendave.html I coś czego nie rozumiem (dlatego zresztą piszę) - Postać (obj_dave) ześlizguje się z obj_violetfloor, mimo, że nie powinien :P (Powinien albo odbić się, albo ustać na tym, albo się zablokować - a on spada, mimo vspeed=0) Proszę o pomoc :) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Nie pobierałem, ale z twojego opisu to może być tak, że najpierw masz vspeed= 0; a potem gdzieś w kodzie masz zrobioną grawitację, czyli np. vspeed += 0.1; I wtedy vspeed pod koniec stepa wynosi 0.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 No tak, tylko tutaj jest inne pytanie Czemu przy takim samym kodzie dla obiektu obj_wall jest ok. Wielkość obiektu ma znaczenie? Nie powinna według mnie Fervi PS. Idź być Fervi'm gdzieś indziej - SOLID :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Dobra, inne pytanie, dość teoretyczne W oryginale jest, że plansza (zazwyczaj) składa się z czegoś co można nazwać kilkoma roomami, jest ona długa, jak się kończy jeden ekran, przeskakuje na drugi (czyli view nie jest ustawiony na obj_dave) I tu pytanie jak to zrobić. Najprościej jest dać opcję persistant i zrobić room_goto, ale prawdopodobnie obj_dave musiałby być wcześniej gdzieś rzucony (w grze de facto jesteśmy w miejscu, gdzie jesteśmy na osi X,Y) i nie wiem czy robić wtedy room_goto, a operować view'ami (tylko musiałyby być wyzwalacze - obiekty? event?) Chodzi mi o pomysł jakiś, jak wy to widzicie (od biedy potem będę błagał o kod :D) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Chodzi ci o to, że jak x gracza jest większe niż view_width, to x viewa ma się wtedy ustawiać na x gracza? (analogicznie z y) Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 view_xview =( obj_dave.x div view_wview) * view_wview; view_yview analogicznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 @szmalu Chyba tak, jeśli Player.X jest większe niż 640, to przesuń o trochę postać Zaraz oblookam w praktyce Fervi PS. Dobra, Enigma chyba takich rzeczy nie rozumie, to inne zadanie Jak jest zmiana room'a, to można ustawić, żeby Y dla Playera z room1 był przekazywany Y room'a2? (Coś jak zmienne globalne chyba, ale ręki nie dam uciąć :D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Globalne, albo presistanc( czy jakoś tak :P ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 @EDIT Up szybszy Persistent bodajże, ale IMO lepiej zrobić w Create obiektu playera GML y = global.oldY; I w room end dać GML global.oldY = y; Pewnie jest jeszcze jakieś lepsze rozwiązanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 global.yy=y room_goto_next() EVENT ROOM_START y=global.yy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Ok, zmienna global.yy przechowuje prawdopodobnie dobry Y, jednak tam nie idzie (wygląda na to, że ROOM_START nie działa poprawnie (?) albo coś pominąłem Więc dodałem do Create taki kod if(global.yy=0) { } else { y=global.yy } a w obiekcie "linia teleportacyjna" (tak można to nazwać) jest global.yy=y room_goto_next() Jednak mimo wszystko obj_dave startuje z pozycji X,0 (w pierwszym roomie, a nie tam gdzie jest zaznaczony na roomie) Ma ktoś jakiś pomysł? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Zepsułeś coś! projekt daj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 http://www.gmclan.org/up6184_14_opendave.html Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 1.zadekladur zmienna w game start, albo daj w create if! variable_global_exists("global.yy") global.yy=0 . jesli dales w game_start to daj GML if(global.yy<>0){ y=global.yy } w room_start, a jak w create to możesz gzdie chcesz, bo create zawsze wykonuje sie pierwsze, co jest idiotyzmem ze strony tworcow GM. I włącz opcje do sprawdzania zmiennych, to ci errory wywali, a nie będzie zle dzialac. global game settings -> errors -> treat cośtam na nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Niestety, variable_global_exists nie ma w Enigmie - Jakiś inny sposób? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 daj w game_start, a global.yy sprawdzaj w room_start Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 To chyba za trudne dla mnie, zobaczę z rana, jak odpocznę, bo kombinuję z różnymi sposobami, a to nic nie działa poprawnie :[ Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 5 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2013 to zostaw tak jak masz, a zadeklaruj sobie zmienna w creation code pierwszego roomu w grze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi