FxPro Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 więc od czego zacząć szukam poradnika dla początkujących gdzie są wytłumaczone obiekty sprites i tak dalej i jak można jak zrobić zdarzenie tak to nazwę np.(naciskam klawisz w lewo motor się przesuwa i grafika się zmienia np. obracające się koła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 szukaj, drogi panie, szukaj! tutaj znajdziesz odpowiedzi: artykuły faq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Tutaj jest fajny kurs: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=28967. Na stronie też jest masę tego, Bedziom podał przykładowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FxPro Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Dziękuję za pomoc obydwoje daliście bardzo pomocne linki a z tym (szukaj, drogi panie, szukaj!) wolałem pomoc od ludzi obeznanych w temacie żeby nie błądzić na forum w poszukiwaniu poradników tylko od razu zacząć pracę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagi Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 błądząc po forum przez kilka dni szybciej znajdziesz rozwiązanie niż Ci sie zdaje, ja tak robie od ponad roku i nieraz się przekonałem, że niektórych pytań nie warto nawet zadawać. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzynasty Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Tylko nie daj boże nie oglądaj nic na YT, to jest masakra jakie błędy tam robią. Widziałem tam zioma co nazywał sprity tak samo jak obiekty backgroundy itp. Co do GMClan, rzeczywiście brakuje tu solidnego tutoriala krok po kroku, bo trudno noobowi wiedzieć od czego ma zacząć i jakie artykuły po koleji czytać. Najpierw ogarnij podstawy(zmienne(+tablicowe), if, repeat, while, switch, funkcje etc.) potem bd umiał załapać o co biega w dokumentacji. Trudno każdemu dogodzić - ja osobiście np: nigdy for nie używam, wiem jak działa etc, ale nie nawadze i tyle - wole while albo repeat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 So true :D Tutoriale GMa na YT są tragiczne. Zawsze się z nich polewam, najlepsze są filmiki gdzie koleś przepisuje kod kogoś innego z jakiejś kartki i nawet nie potrafi tego wytłumaczyć xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Podstawy są nudne, ale trzeba się ich nauczyć. Pętla for jest "rozwinięciem" while GML for( i = 0; i < 10; i += 1) { tablica[ i ] = "Element: " + string( i ); } == GML i = 0; while( i < 10 ) { tablica[ i ] = "Element: " + string( i ); i += 1; } I fakt najlepiej się uczyć z tekstu, i mieć pod ręką dokumentacje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzynasty Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 I to tłumaczenie - to robimy tak bo będzie najlepiej etc :P Albo widziałem arkanoid, gdzie każdy blok zamiast sie osłabiać i zmieniać tylko index sprite, to zmieniał siew inny obiekt. Na trzy rodzaje bloków(1 - na 1hit, 2 -2hit, 3 -3hit) Co do for, moim zdaniem to ulepszony repeat i osłabiony while :P I chyba powinno być: GML var i = 0;//optymalniej while( i < 10 ) { tablica[ i ] = "Element: " + string( i ); i += 1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 @up, nawet nie sprawdziłeś, przecież to błąd wywali :D po var costam; musi byc od razu deklaracja tez zmiennej var costam; costam=1 edit: co do tematu, to pisz mi na PW, zawsze odpowiem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iPablo Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 więc od czego zacząć szukam poradnika dla początkujących gdzie są wytłumaczone obiekty sprites i tak dalej i jak można jak zrobić zdarzenie tak to nazwę np.(naciskam klawisz w lewo motor się przesuwa i grafika się zmienia np. obracające się koła) Szczerze to ja na Youtube oglądam tego kolesia: http://www.youtube.com/user/RealTutsGML Fakt, gada po angielsku, ale jak będziesz troszkę bardziej obeznany to polecam jego filmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzynasty Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Nie sprawdziłem i zapomniałem się:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi