dyzmek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 witam otóż zrobiłem wrogowi że jak mnie zobaczy to mnie goni i strzela . ale jak mnie nie goni to stoi caly czas w miejscu. Bawiłem się różnymi kodami by sobie pełzał itd , nawet way pointy robiłem i nic , dalej stoi jak słup , proszę o pomoc jaki kod mu dodać aktualnie u wroga mam takie kody : CREATE : // pokazywanie linii linie=false // okresla czy enemi sie komunikuja miedzy soba com=false // miejsce docelowe do ktorego idzie px=x py=y // predkosc enemi step=3 // odleglosc na jaka enemi podchodza do hero dis=32 // promien naszego hero hero_range=(obj_kapitan_zielony.sprite_width+obj_kapitan_zielony.sprite_height)/4 see=false // to ponizej to po to by nie bylo bledu na starcie, czyli inicjacja potrzebnych zmiennych temp_dir=point_direction(obj_kapitan_zielony.x,obj_kapitan_zielony.y,x,y) temp_r=hero_range temp_x1=lengthdir_x(temp_r,temp_dir+90) temp_y1=lengthdir_y(temp_r,temp_dir+90) temp_x2=lengthdir_x(temp_r,temp_dir-90) temp_y2=lengthdir_y(temp_r,temp_dir-90) STEP : see=false // ustawienie skali scian tak by nie przepuszczala 'promieni' temp_xs=obj_mor.image_xscale temp_ys=obj_mor.image_yscale obj_mor.image_xscale=temp_xs*1.05 obj_mor.image_yscale=temp_ys*1.05 // wykrycie punktow widzialnych temp_dir=point_direction(obj_kapitan_zielony.x,obj_kapitan_zielony.y,x,y) temp_r=hero_range temp_x1=lengthdir_x(temp_r,temp_dir+90) temp_y1=lengthdir_y(temp_r,temp_dir+90) temp_x2=lengthdir_x(temp_r,temp_dir-90) temp_y2=lengthdir_y(temp_r,temp_dir-90) if!(collision_line(x,y,obj_kapitan_zielony.x,obj_kapitan_zielony.y,obj_mor,0,0) ) { if!(global.alert)global.alert=true if!(see)see=true } if!(collision_line(x,y,obj_kapitan_zielony.x+temp_x1,obj_kapitan_zielony.y+temp _y1,obj_mor,0,0)) { if!(global.alert)global.alert=true if!(see)see=true } if!(collision_line(x,y,obj_kapitan_zielony.x+temp_x2,obj_kapitan_zielony.y+temp _y2,obj_mor,0,0)) { if!(global.alert)global.alert=true if!(see)see=true } // przywrocenie skali scian obj_mor.image_xscale=temp_xs obj_mor.image_yscale=temp_ys // AI (skape, ale zawsze) if(see) { px=obj_kapitan_zielony.x py=obj_kapitan_zielony.y if(com) { enemy.px=obj_kapitan_zielony.x enemy.py=obj_kapitan_zielony.y } } if(point_distance(x,y,px,py)>dis) mp_potential_step(px,py,step,0) W STEP W OSTATNIM WIERSZU JEST STEP 0 wiem ze to na pewno przez to wrog sie nie rusza , ale nie umiem tego zmienić , chcę by jak wróg mnie nie widzi to sobie chodzi , można to nazwać patrolowaniem terenu. proszę o pomoc , będą Kreditsy. no pomóżcie mi proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 widocznie px i py jest źle ustawione... z tego co widzę to jak wróg cię nie widzi, idzie do ostatnio ustawionego px i py - to w create to pozycja na której startuje - natomiast jeśli cię zobaczył i przestaje widzieć, dojdzie tam gdzie cię ostatnio widział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzmek Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 to w takim bądź coś pozmieniać w tym kodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi