Arekadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Pisząc sobie kiedyś stronkę internetową w PHP użyłem include aby dołączyć do niej plik w którym jest menu ( wtedy nie trzeba w każdym pliku dawać tego menu tylko raz ;D ). No i teraz pisząc stronkę w HTMLu moje pytanie brzmi czy jest jakaś podobna funkcja w html. Wiem że na pewno ktoś zaraz napisze że mogę zmienić rozszerzenie na .php, użyć include i będzie dobrze ale nie chodzi mi o takie rozwiązanie. Zastosuje je w ostateczności ale pytam bo może jest na to jakis sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Teoretycznie są ramki :o, ale tego się już nie używa, raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 No właśnie też o tym myślałem ale z tego co mi wiadomo - tak jak mówisz - jest to już raczej rzadko używane... Jakieś inne sposoby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 W HTML nie ma funkcji. On jest językiem znaczników, który opisuje wygląd strony. @EDIT Co do rozszerzenia, to chyba nie musi być to .php. Mi skrypty działały jak miałem .htm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Stycznia 2013 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Jak serwer Apache jest tak skonfigurowany, to i .xyz obsłuży jako PHP ;) Nie ma takiej opcji w HTML, w HTML w ogóle nie ma funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matisowa Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Możliwe, że da się to zrobić, ale nie wiem czy zadziała: (UWAGA! poprawność kodu może być nie poprawna pod względem poprawnoście kodu:) ) <script type="text/html" src="adres menu"></script> może zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 To trochę zabieranie się od dupy strony. Jeżeli chcesz widgety dodawać z innego źródła, dla zwiększenia czytelności szablonu (hehehe...) - użyj PHP i napisz/znajdź bibliotekę za to odpowiedzialną. HTML nie ma, i nie powinien mieć możliwości wykonywania procedur z poziomu HTMLa. Zaś JS do takich rzeczy nie powinien służyć (co nie oznacza, iż się nie da), no chyba że zachodziłaby potrzeba aktualizowania ramki co kilka sek/min (AJAX). :) A co do magicznego wykonywania się skryptów PHP z plików *.htm... Lepiej nie używać takiego rozwiązania, gdyż może okazać się że nasz docelowy serwer nie obsłuży sobie tego tak, jak byśmy chcieli. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi