Borek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Witam. Mam problem ze znalezieniem funkcji odpowiadającej za screen gamme, czyli jasność obrazu w grze. We wcześniejszym GMie znałem funkcje do tego. Szukałem teraz w helpie i niestety nie mogę nic znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Bo nie ma. Ja nakładam na planszę,a dokładnie na view prostokąt i steruję jego alphą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borek Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Ehhh tego się obawiałem... No cóż, dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2006 A ja tylko dodam, że alpha może posłużyć raczej tylko jako przejście do stałego koloru (np. czarnego lub białego), a żeby zrobić rozjaśnianie / ściemnianie, to trzeba pobawić się już blend mode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Dla tych, którzy kiedyś (jak zwyke) skorzystają z wyszukiwarki forum, w poszukiwaniu rozwiązania problemu :P: var_gamma = mouse_x; // wartosc gamma z zakresu od -100 do 100 var_color = make_color(255 * abs(var_gamma / 100), 255 * abs(var_gamma / 100), 255 * abs(var_gamma / 100)); if (var_gamma >= 0) draw_set_blend_mode(bm_add); else draw_set_blend_mode(bm_subtract); draw_set_color(var_color); draw_rectangle(0, 0, room_width, room_height, 0); draw_set_blend_mode(bm_normal); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi