Fervi_ Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Tytuł: SimplyOS Gatunek: System Operacyjny Opis: Komputer to piekielna machina :) Wiele osób sobie nie radzi z jego obsługą. Dzisiejsze systemy operacyjne szybko się rozwijają - efekty graficzne, coraz więcej dziwnych funkcji, coraz nowsze pluginy, programy, czary mary. Jednak co zrobić z ludźmi, którzy nie za bardzo idą z duchem czasu - np. nigdy komputera nie używały? Nauka obsługi nowoczesnego systemu może sprawić ich o ból głowy ... Chyba, że ... SimplyOS! SimplyOS powstał z myślą o osobach, które nie rozumieją za bardzo komputera. Naszym zadaniem (tych, co rozumieją :D) jest zainstalowanie systemu i nauczenie ich podstaw - myślę, że 1h na opanowanie internetu i z 1h na cały system wystarczą. Dzięki środowisku graficznemu LXDE - SimplyOS może być stosowany dla starszych komputerów (teoretycznie ludziom starszym nie jest potrzebne 4 rdzenie, tylko coś, żeby działało). Download: 32-bit https://docs.google.com/open?id=0B4gOKmwVoOe0SnUzUWZzdHdGRGc 64-bit https://docs.google.com/open?id=0B4gOKmwVoOe0bkkzMENxd2tIVms Rozmiar pliku: ~680MB Autorzy: Fervi Screeny: Fervi PS. Czego od was oczekuję? - Sprawdzenia różnych opcji, czy system ma jakieś widoczne wady, których nie dostrzegłem - Propozycji System jest w wersji Beta 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (teoretycznie ludziom starszym nie jest potrzebne 4 rdzenie, tylko coś, żeby działało). Ku**a startujesz do starszego pokolenia z językiem angielskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrackGM Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 może coś więcej napiszesz? jakie paczki otwiera? opisz też coś ze strony technicznej, bo tak to nawet nie ściągam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Ku**a startujesz do starszego pokolenia z językiem angielskim? Nom, bo jak zainstalujesz system na dysku, to się okaże, że może być po Polsku. Jak wspomniałem, oni nie mają tego zainstalować, bo pewnie nie rozkminią @Crack Co chcesz wiedzieć Deb'y Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 16 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Nowa wersja 0.4 (Beta 1) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheriff99 Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 To jest na jądrze linuksa oparte? Od podstaw? Czy od kursu programowanie os? Naucz mnie to kodzić!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Na jądrze linuxa. Wgl to życzę powodzenia w projekcie, bo pisanie własnego OS'a to nie taka prosta sprawa. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exp Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 Według mnie ciekawe przedsięwzięcie - wyjście do osób nieobeznanych z komputerami. Powodzenia życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MXQ Opublikowano 16 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2012 iceweasel :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Wtf? Rozdzielczość masz 806x640? Na screenach widać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 17 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Konkretnie maszyna wirtualna ma 800x600, ale musisz doliczyć elementy maszyny, czyli to menu itd. Ja mam 1366x768 Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Wersja 0.5: - Stworzenie wersji 64-bitowej - Kompatybilność z EFI - Stworzenie wewnętrznych skryptów, które ułatwią mi pracę z przyszłymi wersjami - LightDM zastąpiony przez LXDM Znane problemy: - Autologin nie działa (sunrise / sunrise) - Nazwa systemu to "SunriseOS Scripts" - małoistotne, ale można się przyczepić :D Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Smutne to trochę ale lepszego OS zrobiłem w prezentacji w powerpoincie. Z funkcjonalnymi grami :red_bandana: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Compi Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 @up No szkoda. Tym bardziej, że nie masz dowodów. System jest dobry. Co ważniejsze się rozwija. 5/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Moge dać screeny albo nawet dać linka do prezentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Moge dać screeny albo nawet dać linka do prezentacji. A Kernel w Wordzie napisałeś ? :D Fervi PS. Problem jest z rozwojem, nikt nie pobiera, nie ocenia, nie proponuje, ni nic :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Nikt nie pobiera bo nie zawiera nic co by zrewolucjonizowało osy ( takie zwierzątka ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Nikt nie pobiera bo nie zawiera nic co by zrewolucjonizowało osy ( takie zwierzątka ) A co ma zawierać? Czytałeś pierwszy post? Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Jeszcze będę ci mówił ? Sprzedasz linuxy i zarobisz kupe chajsu na botach w tibi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Linuksów nie sprzedaję, Bot nie jest mój. Ja osobiście udzielam się dla świata Linuksa "jak mogę" - tutaj napiszę jakiś programik, tutaj coś, poradnik itd. SimplyOS nie ma być typowo komercyjny (chyba, że jakieś reklamy, ale i tego nie jestem pewien). Robię to - bo lubię. Takie programowania kilkudniowe (a nie jak GM - kilku miesięczne :D) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Dochodząc do wniosku oraz interpretując twoje przemyślenia jestem niemalże pewien ,iż masz wielki zapał oraz chęci. Lecz pamiętaj z tego nikt nie skorzysta.... Jak powiedział kiedyś ktoś mądry - Linux jest jak chleb , Bez masła i szyneczki to nie to samo... Czyli jak chcesz być raperem to musisz albo zaprzestać wydawania linuxów albo robić to po cichu. Ja ci z doświadczenia powiem tyle - " " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 27 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Dochodząc do wniosku oraz interpretując twoje przemyślenia jestem niemalże pewien ,iż masz wielki zapał oraz chęci. Lecz pamiętaj z tego nikt nie skorzysta.... Jak powiedział kiedyś ktoś mądry - Linux jest jak chleb , Bez masła i szyneczki to nie to samo... Czyli jak chcesz być raperem to musisz albo zaprzestać wydawania linuxów albo robić to po cichu. Ja ci z doświadczenia powiem tyle - " " Pokazuje to tyle, że nie masz doświadczenia i na niczym się nie znasz - tyle :D Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmalu Opublikowano 27 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 Wojo, to już nawet przestaje być śmieszne, trolluj rozważniej. :red_bandana: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Bootowalnego pendrive'a można z tego zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojo Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ja nie troluje tylko mowie ze jego os to hovno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Bootowalnego pendrive'a można z tego zrobić? Zależy Jeśli jest to zwykły BIOS, to możesz za pomocą unetbootin (chociaż pod Windows były problemy) lub UltraISO Jeśli EFI musisz stworzyć partycję (GPT) - fat16 50MB, reszta to obojętne co, za pomocą dd wrzucasz obraz efi.img na fat16, a iso na resztę Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Chell Opublikowano 28 Września 2012 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Markary w sumie dobrze gada, takie coś bootowane z pendriva to klasa wyżej niż jakieś DSLe czy inne cdlinuxy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Markary w sumie dobrze gada, takie coś bootowane z pendriva to klasa wyżej niż jakieś DSLe czy inne cdlinuxy To tam pół biedy, możliwość bootowalnego Pendrive to taka "powypadkowa" - bo tworzę Hybrid-ISO. Prawdopodobnie opracowałem prostą metodę robienia Pendrive z EFI, ale muszę ją zrealizować (ale nie chce mi się :D) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Compi Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Ja kocham to że gdy wcisnę skrót to włącza się shell w aktualnym folderze (Seniorom się na pewno spodoba) Skoro to ma być prosty system, niech nie wymaga od użytkownika jakiejkolwiek ingerencji podczas startowania, tak jak w telefonach. No Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piedro Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Nawet fajny ten systemik. Jak się trochę rozwinie to będzie dla seniorów w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi