Threef Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Zdarzyło wam się przeszukiwać wszystkie instancje danego obiektu w poszukiwaniu tylko tych zawierających szczególną zmienną? Ja zawsze robiłem to w ten sposób: GML for(n=0;n<instance_number(o_test);n+=1) { i=instance_find(o_test,n) if(i.variable=1) { ... } } Dziś przypadkiem wpadłem na coś takiego: GML with(o_test) { if(variable=1) { ... } } Okazuje się że sposób z with jest o wiele lepszy. Mówiąc o wiele mam na myśli niewiarygodnie wielką różnicę. Tutaj mam dla was rar zawierający .exe i .gm81 z moim porównaniem obu sposobów. EDIT: A jednak mam problem! Jak obejść takie coś?: GML for(n=0;n<instance_number(o_test);n+=1) { i=instance_find(o_test,n) if(i.variable=1 and point_distance(x,y,i.x,i.y)<=10) { ... } } Posty połączone, zbędny post usunięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 2 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 To chyba oczywiste, przy for musisz użyć 2 funkcji i 2 zmiennych w przeciwieństwie do with. @UP: GML with(o_test) { if( variable = 1 && point_distance(other.x, other.y, x, y) <= 10 ) { } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Przed chwilą próbowałem other i nie działało, teraz działa. :huh: Dzięki ediepl! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi