Piotrek1910 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Witajcie, czy da się przenieś wartość speed w global. próbowałem tak global.szybkosc=speed i w inny pliku dałem w draw draw_text(x,y,string(global.szybkosc)) ale nie działa! Co mam zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 global.szybkosc=speed musi działać, jak konkretnie nie działa? wywala error, nic się nie wyświetla ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Pisze 0, a teraz ja w tym pliku co wyświetla zawartość szybkosc dałem w create: s=global.szybkosc i w draw draw_text(x,y,string(s)) i wywala błąd, a jak w tedy było to pisało 0 i nie było żadego błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Bo jak dałeś w create, to pewnie speed na początku wynosi 0... Daj w step. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Próbowałem tak w: gm:studio,gm8,gm81 i w żadnej wersji nie działało :( @Edit: O dzięki :) @Edit2: Że też ja głupi :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Ej mam ostatnie pytanie na ten temat: A więc chce tak że w jakimś obiekcie jest np. Global Left Botton i w tym speed+=10; a w step chyba lub create jest global.jedz=speed; i w innym obiekcie czyta wartość tego global.jedz jako speed, próbowałem w step speed=global.jedz. Tylko że błąd wywala co mam zrobić :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Maja 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Przeczytać treść błędu. Od tego bym zaczął. Tam będzie pisało, dlaczego - np. nieznana zmienna, to wiadomo - uzywasz, zanim definiujesz. Pamiętaj, że zmienna nie staje się zdefiniowaną, jak ją wpiszesz w edytor, ale dopiero w grze wykona się kod zdarzenia w którym jest - a te nie wykonują się równolegle, ale jeden po drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 A więc wygląda to tak: VMError!! Occurred - Push :: Execution Error - Variable Get speed2 at gml_Object_object2_Create_0 (line 1) - global.gora=speed2; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Co ty za gm masz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 30 Maja 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 No wiec zmienna speed2 nie została zdefiniowana w tym obiekcie przed użyciem. (GM:Studio). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1910 Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Yyy, tak to jest gm:studio ale to dlatego bo chciałem stworzyć prostą grę na mojego fona. To po to całe zamieszanie. Dam wam nawet projekt może go ktoś przejrzy http://www.gmclan.org/up7589_4_Gmk_gmx.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi