Roki Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Mam zamiar kupować nowy komputer, tak mniej więcej w marcu, ale od kumpla wiem że dobór sprzętu to cięższa rzecz niż uzbieranie pieniędzy, więc chce już teraz zrobić sobie zarys. Mam zamiar wydać do 4000zł na komputer ( mam laptopa, cały komputer muszę więc składać od nowa, nic nie mam :< ), no i max 1000zł na monitor. Komputer do gier. Aktualnie wymyśliłem takie coś: CPU: Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX GPU: Gainward GF GTX 570 1280MB MOBO: ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 DYSK: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 500GB, SATA III, 7200RPM RAM: Corsair CMX8GX3M2B1600C9 ZASILACZ: Thermaltake Toughpower XT new 675W 80+ Bronze Modular PŁYTY: Sony AD-7280S-0B OBUDOWA: SilentiumPC Regnum L50 Pure Black CHŁODZENIE: SilentiumPC Fortis HE1225 ~~ KLAWIATURA: A4Tech X7-G800 ( zastanawiam się nad nią, może ma ktoś jakieś propozycje? ) Myszkę już mam. ~~ MONITOR: Tutaj jest problem, znalazłem coś takiego: BenQ E2220HD GŁOŚNIKI: Jeśli monitor ma to wystarczą, jeśli nie to jakieś by się przydały. Zazwyczaj i tak jestem w słuchawkach, ale czasem zdarza się uzyć głośników. Myślałem nad i7, ale raczej nie zmieszczę się w kosztach, no więc wyszło takie coś. Ktoś coś może polecić, zamienić itd. ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BytX Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Dobre chłodzenie jeśli chcesz go podkrecać w przyszłości bo stockowe nie za bardzo sie nadaje.Radiator do wymiany. Inny dysk o wiekszej pojemności lecz o innym momencie obrotowym.(lub zamiast pojemności dołóż dysk ssd). Karta nie za bardzo. Polecam AMD Radeon 6970 http://www.komputronik.pl/product/116345/S..._DP_PCI_E_.html Jakbyś zaoszczedził na obudowie,dysku i monitorze dorwałbyś: http://www.komputronik.pl/product/115393/S...40_GHz_BOX.html Pozdrawiam BytX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Do marca zapewne ceny spadną, więc zobaczę. Dysk 500GB spokojnie mi starczy, aktualnie starcza mi 120 GB :) Dzięki za pomoc ;) Jeszcze pewnie popytam w marcu, ale się zobaczy jak z kasą będzie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Stycznia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Monitor samsunga to za 500 złotych kupisz w pełnym HD z dwoma wyjsciami HDMI + VGA. Masz +500 na komputer. Ogólnie, za tą cenę to byś złożył 2 dobre PC, albo nawet samochód :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BytX Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Monitor samsunga to za 500 złotych kupisz w pełnym HD z dwoma wyjsciami HDMI + VGA. Masz +500 na komputer. Ogólnie, za tą cenę to byś złożył 2 dobre PC, albo nawet samochód :P No ba! Jeszcze tylko dać słabszą obudowe i dysk i bedziesz miał i7 i radeona :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Wystarczy mi jeden, taki żeby na dłuuuugo starczył :D Lapek mi już służy 3 lata chyba, mimo że ciągnie nowe gry, to jednak słaby jest bo nie wszystkie :/ Skyrim chodzi, ale Dead Island nie :( Dysk może wezmę jakiś 320GB, nad obudową pomyśle i się zobaczy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ale nie wiem czy mi się wydaje, ale o wiele lepszego byś Lapka kupił (proszę o potwierdzenie :D) Laptop pewnie z i7 jest o wiele tańszy Ja mam i3 za 2.5k (kupowałem go rok temu) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BytX Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Ale nie wiem czy mi się wydaje, ale o wiele lepszego byś Lapka kupił (proszę o potwierdzenie :D) Laptop pewnie z i7 jest o wiele tańszy Ja mam i3 za 2.5k (kupowałem go rok temu) Fervi I cie zgasze! Wersje mobilne procesorów i kart graficznych mogą być do 5x słabsze od wersji stacjonarnych. :] Pozdrawiam BytX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Skyrim chodzi, ale Dead Island nie Znaczy trzeba zakupić Skyrima. U mnie Dead Island chodzi na P4 2.80GHz (tzn. chodził bo teraz mam 3.80) i GF9500GT na full. Co do kompa to bym kupił skrzynkę na allegro i dokupił potrzebne podzespoły. Dużo taniej wyjdzie na pewno. Bo za 2 koła już niezłego pieca można dorwać a drugie 2 na ulepszanie ;) Odchodzi kupowanie zasilacza,obudowy, ramu,dysku i nie raz można trafić na niezłą grafikę. Chociażby ten nie jest zły : http://allegro.pl/aero-core-i7-2600-4x3-4-...2021250428.html. Ma dużo ramu, i7 i grafa też nie najgorsza. EDIT: I do zestawu dokupujesz monitor LG LED 25" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Boję się gotowców na allegro: http://forum.cdaction.pl/STOP-gotowcom-z-A...ro-t125008.html Ja mam GeForce 8400M GS + 2x1.47GHz, 2.5GB RAM'u w lapku i Skyrim chodzi bez problemów, ale z Dead Island są problemy :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Hahaha to się kupuje u SS komputery. U mnie nie jedna osoba ma z allegro(w tym ja) i 0 problemów. Pozatym jak ktoś nie jest debilem to nie uwierzy ze komp ma "Intel Pentium 9, ma 17 rdzeni taktowanych 6¾GHz, dwieście giga RAMu, dysk miliard gigabajtów" itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Hmmm xD Zobaczy się w marcu, dzięki za pomoc :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 Gotowców się nie kupuje ani na allegro ani w sklepie. Co to za różnica czy super sprzedawca ?? To teraz Panie znawco powiedz mi czy lepiej kupić 2x2,3hz czy jeden 3,2Ghz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 to o co chodzi ze mi dead island chodzi pieknie i ladnie na srednio-niskich detalach a skyrim nawet nie pierdnie? :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Pan znawca mówi że lepiej 3,2 bo nie wszystko obsługuje wielordzeniowość i by był wydajniejszy niż dual core. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Nie to że jest 2x2,3 wcale nie oznacza że to razem jest 4,6. Tylko w dalszym ciągu 2x2,3. Czyli jak aplikacja wymaga 3,0 to lepiej poradzi sobie procesor jednordzeniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zawsze myślałem ze jak aplikacja obsługuje 2 rdzenie, to się taktowanie dodaje :< W takim razie jakim cudem Skyrim mi działa, jak mam 2x1,46GHz ? propa -> masz wyłączony VSync? Jak mam to włączone to nawet na low nie działa, z wyłączonym śmiga na medium :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 taktowanie się nie sumuje. Dwa rdzenie mogą obslugiwać jednocześnie dwa procecy/aplikacje do 2,3ghz (z przykładu wyżej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BytX Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Lepiej mieć 2 rdzenie niż 1. Wiekszość gier i programów obsługuje 2 rdzenie. Lecz jeśli masz 1 rdzeniowego pentium 4 procesor rozdzieli moc na 2 wątki. To tzw technologia HT. Procesor inteligenie steruje moca. Dzieki temu mamy wielozadaniowość. W 2 rdzeniowych procesorach ma sie wiecej mocy ponieważ ma sie 2 fizyczne rdzenie o wiekszej czestotliwości każdy niż jeden wątek w 1 rdzeniowych. Dletego lepiej mieć 2 rdzenie fizyczne w procesorze. (sry za ort pisze z angielskiego kompa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 propa -> masz wyłączony VSync? Jak mam to włączone to nawet na low nie działa, z wyłączonym śmiga na medium :D Mi Skyrim nie zajdzie tak daleko zeby do opcji grafiki dojsc, wiesza sie na pierwszym logu :P To samo duke nukem forever czy operacja flashpoint red river, niektore gry po prostu nie lubia mojego kompa. Druga sprawa ze KAZDA gra, nawet 5 letnia wyskakuje mi na starcie ze moj komputer nie spelnia minimalnych wymagan (a potem potrafi chodzic na pelnych detalach) mam jakiegos eksperymentalnego windowsa ktory nie lubi sterownikow i mysle ze to przez to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi