bartas Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Siemka, mam problem. Ostatnio zmieniłem kompa, na poprzednim moja gierka działała przyzwoicie, tzn. wolno, ale bez tragedii. Teraz na nowym kompie jest inaczej, gra działa płynnie, ale kiedy na scenie pojawi się więcej świateł i cieni do generowania to zdarzają się momenty w których gra przestaje reagować na ruchy myszką i klawisze, po prostu gracz idzie cały czas do przodu, i nie da się ruszyć kursorem. Trwa to tylko kilka sekund, ale bardzo przeszkadza. Czy to może być spowodowane tym, że na starym kompie miałem dwurdzeniowy procesor, a na nowym jest tylko jeden rdzeń? Jeżeli nie, to jaki może być powód? Karta graficzna to Radeon Mobility X700, a procesor Intel Pentium M 2.13 GHz. Dodam jeszcze, że mam niej ramu - na poprzednim były 2GB, tutaj tylko 1. Komputer na pewno nie jest za słaby, bo Crysis działa płynnie, a moja gra raczej nie potrzebuje kompa lepszego niż do Crysisa... Proszę o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skowron1993 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Myślę że to przez słabego kompa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 1 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Siemka, mam problem. Ostatnio zmieniłem kompa, na poprzednim moja gierka działała przyzwoicie, tzn. wolno, ale bez tragedii. Teraz na nowym kompie jest inaczej, gra działa płynnie, ale kiedy na scenie pojawi się więcej świateł i cieni do generowania to zdarzają się momenty w których gra przestaje reagować na ruchy myszką i klawisze, po prostu gracz idzie cały czas do przodu, i nie da się ruszyć kursorem. Trwa to tylko kilka sekund, ale bardzo przeszkadza. Czy to może być spowodowane tym, że na starym kompie miałem dwurdzeniowy procesor, a na nowym jest tylko jeden rdzeń? Jeżeli nie, to jaki może być powód? Karta graficzna to Radeon Mobility X700, a procesor Intel Pentium M 2.13 GHz. Dodam jeszcze, że mam niej ramu - na poprzednim były 2GB, tutaj tylko 1. Komputer na pewno nie jest za słaby, bo Crysis działa płynnie, a moja gra raczej nie potrzebuje kompa lepszego niż do Crysisa... Proszę o pomoc :) Twoja historia mnie urzekła ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 a co nie wierzysz? mam ci film nagrac? :/ prosilbym o pisanie na temat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ja też myślę, że to przez słabego kompa, sam sobie odpowiedziałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Crysis jest napisany w ASM/C++, GameMaker nie. GML jest tylko interpretowanym językiem odpalającym funkcje DirectDraw3D (i nie korzysta z wielu funkcjonalnosci dzisiejszych kart graficznych) - działa to trochę jak JavaScript w starszych przeglądarkach - do tego stopnia, że gry w GameMakerze HTML5 pod google chrome w niektórych przypadkach są szybsze, niż wersje windowsowe. Tak to wygląda, że gra GMowa ma wymagania z 10x większe niż ta sama gra w czystym C++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 dzieki, czyli komp za slaby... troche to dziwne, ale coz :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Może być wina mobilnej karty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Ehh, to nie dobrze, na mapie ma być sporo świateł i cieni do generowania... A może to być wina zmodowanych sterowników do karty graficznej? Bo do X700 nie ma sterów na W7, więc musiałem zainstalować zmodyfikowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Może być. Ale, mi się niektóre gry GMowe tną na 1GB Radeonie 5650... na którym np. Wiedźmin 2 leci w pełnym HD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartas Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Dobra dzięki gnysek, pokombinuje ze sterownikami, a tymczasem zamykam temat :) E: Nie mogę zamknąć, to niech bedzie otwarty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi