I am Lord Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zastanawiam się jak mając ds_listę ( o nieokreślonej wielkości ) wypełnioną spritami wyświetlić ją w postaci tabeli o szerokości max 6 kolumn i wysokości 1 lub więcej. Tak jak miniatury w oknie exploratora windows: Pewnie jest na to jakiś prosty algorytm ale chyba jestem na to za głupi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 GML pos = 0 for(i=1;i<=3;i+=1) { for(j=1;j<=6;j+=1) { if pos<=ds_list_size(ind) { draw_sprite(ds_list_find_value(ind, pos), 0, j*32+5, i*32+5) pos += 1 } } } Jeśli coś się nie zgadza poprawcie mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Dzięki po 3 poprawkach działa idealnie: GML pos = 0; for( i = 0; i < ceil( ds_list_size(ind)/6 ); i += 1 ) for( j = 0; j < 6; j += 1 ) { if ( pos <= ds_list_size(ind)-1 ) { draw_sprite( ds_list_find_value(ind, pos), 0, j*32+5, i*32+5 ); pos += 1; } } EDIT: a jednak trzeba było dodać jeszcze ceil(ds_list_size( ind)/6) bo liczba wierszy miała być nieokreślona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 GML a = (ds_list_size(lista) div szerokość_kolumny)+1 for(i = 0; i < a; i += 1) for(j = 0; j < szerokość_kolumny; j += 1) { if(j+(i*szerokość_kolumny) > ds_list_size(lista)) break draw_sprite(ds_list_find_value(lista,j+(i*szerokość_kolumny)),-1,j*32,i*32) } Nie sprawdzałem, ale powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi