Micja Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 CZesć CZy da się zrobić w C++ program operacyjny, słyszałem, że tak. A teraz z innej beczki czy można zrobić własny jezyk programowania? Wiem że na pewno jest to b. trudne i pytam z ciekawości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 System operacyjny.. tak da się zrobić. Własny język ? No cóż kilka już powstało więc pewnie zrobienie kolejnych też jest możliwe. Skąd Ci przyszły do głowy te pytania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micja Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Tak rozmyślałem co można by było zrobiś nwego dl świata inforamtyki. :D :lol: :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Sam C++ jeszcze nie wstarczy. Aby napisać samego kernela trzeba znać jeszcze Assemblera do obsługi sprzętu itd. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micja Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 A to jest b. trudno jeżyk ten Assembler ???Jest jakiś kurs na necie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Kurs Assemblera znaleść się da. Jednak do asma musisz znać budowe, zasady działa procesora oraz trochę matematyki ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micja Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Ok THX. Już znalazłem i chce ściagnąc kompilator, ale ta strona jest po ang. , a nie umiem jeszcze tak zawasowanego. Moglibyście pomoc i podać bezpośradni link z program.(odrazu do ściagniecia) sf.net/projects/nasm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Bierzesz się za asma, a kompilatora nie umiesz ściągnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 http://prdownloads.sourceforge.net/nasm/na...pp.zip?download Wybierasz mirror, klikasz download, czekasz i jedziesz B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micja Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Oj poózcie pragnącemu wladzy człówiekowi. :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zaawansowany angielski :P ? Przecież wystarczy kliknąć na Download, potem jak załaduje się nowa strona to na download obok Win32 Binaries, potem wybierasz nazwę pliku, dalej naciskasz któryś download i czekasz aż wyskoczy ci ściąganie. Tak jest zawsze na sourceforge ^^ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micja Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Wielkie THX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Choosen Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Wiem, że moja uwaga jest tu zbędna ale naprawde chciałbym zobaczyć jak autor tematu bierze się za programowanie w assemblerze.. a Wy ? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Wiem, że moja uwaga jest tu zbędna ale naprawde chciałbym zobaczyć jak autor tematu bierze się za programowanie w assemblerze.. a Wy ? :P Ekhem, ekhem.. ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Wiem, że moja uwaga jest tu zbędna ale naprawde chciałbym zobaczyć jak autor tematu bierze się za programowanie w assemblerze.. a Wy ? :PPrzyłączam się :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Ja chyba nie muszę mówić, że też jestem ciekaw :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micja Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Dajcie mi 2 tygo dnie.Bo jutro wyjeżdżam. A ktoś z was umie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2006 imo nigdy nawet nie zrobisz hello world w cpp(albo inaczej: nie zrozumiesz, bo w visualu jest wizard ~~), wiec sie nawet nie zabieraj.. a co to jest ten komplikator XD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 gdzieś widziałem przykład zrobienia własnego języka ale w delphim :P więc jest to możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Jest to możliwe, ale zależy jak się chce to zrobić :D . Jak robimy edytor języka własnego, który potem konwertuje ten kod do c++ i kompiluje np. mingw, to jest to proste. Inaczej, jak chcemy napisać własny kompilator do naszego języka ^^ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Micja, czekam na "WindowsGigatechnicMicja" lub "LinuxMicjaPRO" :P:P:P:P:P Pozdro :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Tworzenie własnych języków proponuję od stworzenia tzw. ezoterycznego, w którym poleceń jest nie więcej niż 12 a może robić bardziej skomplikowane programy niż "hello world" (np. BrainFucker czy Ook bazujący na nim, a nawet jest taki który posługuje się spacją, enterem i tabem :]). Gdy już stworzymy taki to możemy zrobić bardziej zaawansowany lub rozbudować ten co stworzyliśmy i tak aż stworzymy prawdziwy język. Tylko po co? :/ Stworzenie ezoterycznego daje frajdę ale taki prawdziwy robi zamieszanie, i tak jak dla mnie za dużo ich jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zawsze można zrobić kolejny klon Basica jeszcze bardziej ułatwiający tworzenie gier ^^ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zawsze można zrobić kolejny klon Basica jeszcze bardziej ułatwiający tworzenie gier ^^ . Tja. START GAME "WARCRAFT 4" END Nie wiem czy można bardziej uprościć basica, jak jest już przesadnie prosty przy zachowaniu wartości typowego języka. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zawsze można zrobić coś takiego: begin rysuj_szescian(x,y); end Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 albo wizarda: chcesz zrobic program? tak nie potem jak zjem lody jaki? gre system error Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zawsze można zrobić coś takiego: begin rysuj_szescian(x,y); end O ile pamiętam takie cuś było już w leciwym QBasicu :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 A może taki jak w języku SQL: START GAME 'GTA San Andreas' FROM 'c:\Progra~1' Nie mogę się doczekać MicjaOS. (Prawdopodobnie będzie lepszy od Visty :]) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Nie mogę się doczekać MicjaOS. Wyobraż to sobie, uruchamianie kompa w 0.03 sek, pewnie zamiast directa10 bedzie jakis DiroOpenGrafikas 89. Sprzęt? GF 11950 GTXTXO 5gb, 3 gb bit. Szkoda tylko że za min 30 lat :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruce Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2006 A ja robie wlasnego Unixa ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi