Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 6 Listopada 2011 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 jakieś tam licealne zadanka, ja już nie pamiętam za bardzo co tu zrobić bo boli mnie głowa, a ktoś prosił to bądźcie tacy milutcy i zróbice cycki w nagrode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ojajebie, dlaczego pierwiastki :/// EDIT: Wrzuć w http://www.wolframalpha.com/ jak wiesz jak pierwiastek zapisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 a) pierwiastek czwartego stopnia z x -> a a^2 + a >= 12 a ( a + 1 ) >= 12 ( a - 3 )( a + 4 ) >= 0 a >= 3 a <= -4 Podstawiając pod a pierwiastek czwartego stopnia z iksa dla pierwszej nierówności: pierw4( x ) >= 3 | do potęgi czwartej x >= 81 Oraz do drugiego: pierw4( x ) <= -4 | do potęgi czwartej x <= 256 Otrzymujemy podwójną nierówność: 81 <= x <= 256 Że tak powiem, nie jestem do końca trzeźwy. Za błędy przepraszam. Edit: Albo nie, to co podałem jest źle. Takie samo założenie dla a jak wcześniej. a( a + 1 ) >= 12 ( a - 3 )( a + 4 ) >= 0 a >= 3 Czyli: pierw4( x ) > 3 x >= 81 Nie śmiać się, na studiach mam tyle matmy co nic :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 a) Druga nierówność nie jest prawdziwa, wynika z tego, że a przecież dla w ciele liczb rzeczywistych nie istnieje rozwiązanie tego równania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Ta, zapomniałem, że to pierwiastek stopnia parzystego, więc liczba ujemna nie może być wartością oczekiwaną :P . O ludzie, co się ze mną dzieje. Jeśli ten temat to nie trolling (biorąc pod uwagę poziom zadań), to mogę zrobić kolejne. No i proszę Jakimie, nie edytuj postów, bo teraz mój zawiera tę samą treść co twój i robi ze mnie idiotę :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Wojzax Opublikowano 6 Listopada 2011 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 żaden trol, już bardzo pomogliście i prosiłbym o dalsze kochani Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 No i proszę Jakimie, nie edytuj postów, bo teraz mój zawiera tę samą treść co twój i robi ze mnie idiotę :D . Wprowadzałem LaTeX-a do równań jedynie :P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 W drugim wyszła mi nierówność trzeciego stopnia po kilku operacjach, jak dla mnie mindfuck :P . Póki co bez wolframa nie dam rady zapewne jej rozwiązać, więc sobie odpuszczę. Wprowadzałem LaTeX-a do równań jedynie . Albo nie jest ze mną najlepiej, albo nieco rozwinąłeś też uzasadnienie, dlaczego a > -4 to nierówność sprzeczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Niemożliwe, dopisałem jedynie w uzasadnieniu nawias po edicie [o zespolonych]; rób kolejne, to sprawdzę :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sernat Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 Przejmuj pałeczkę :P . Nie dam rady dzielenia wielomianów dokonać bez pomyłki, no i rozwiązać drugie bez graficznego podejścia. Sorka :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 6 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 45 minut (ewentualnie nieco więcej), Wojzax i będzie zrobione + opisane ;). EDIT: załatwione drogą prywatną ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi