Arekadiusz Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Witam wszystkich! Mam kolejny problem. Załóżmy że mam zmienną x mającą jakąś nieznaną mi wartość. I teraz chcem wylosować jedną z tych liczb. Dodatkowym problemem jest to że nie chcem, aby losował zera. Więc gdyby x był równy 15 to losował by od 1 do 15. Nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Dotychczas używałem tylko choose, ale tutaj raczej się nie sprawdzi. Proszę o pomoc!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 irandom_range(1,15); irandom(15)+1 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arekadiusz Opublikowano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Dzięki wielkie działa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 17 Października 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 wersja dla GM < 8.1 to by było: 1 + round(random(14)); - matematyka się kłania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muuuuczek567 Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 W GM 8.0 też są te funkcje : ] No i nie round(), ale ceil(). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi