Threef Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Witam! o_baza_danych Create: GML for(yy=0;yy<=8;yy+=1) for(xx=0;xx<=8;xx+=1) { global.level_height[xx,yy]=choose(0,1,2) } o_character Create: GML xx=irandom(8) yy=irandom(8) Draw: GML draw_text(mouse_x,mouse_y,"global.level_height "+string(global.level_height[xx,yy])+"#xx "+string(xx)+"#yy "+string(yy)) Problem jest taki że global.level_height[xx,yy] pobrany z o_character zawsze wynosi 0. Próbowałem zrobić tę tablicę jako tablicę lokalną i odwoływać się do niej przez o_baza_danych.level_height[xx,yy], a nawed o_baza_danych.level_height[other.xx,other.yy] Przepraszam za całkowity brak wyjaśnienia, ale mam pewność że kod wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 U mnie przybiera różne wartości. https://gmclan.org/up23_14_topic27186.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Threef Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Ok! Wszystko rozumiem! W o_baza_danych zaczynałem tablicę od 0 a w o_character od 1, a to wszystko przez rzut izometryczny, bo grafiki miałem przesunięte nieodpowiednio :) Idę poprawiać i zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi