ka21k Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 W roomie umieściłem obiekt "kadłub", a w nim mam taki kod: dla CREATE: GML cylinder_p=instance_create(x+101,y+31,obj_cylinder); tlok_p=instance_create(x+150,y+100,obj_tlok); dla STEP: GML with(cylinder_p) { x=kadlub.x+101; y=kadlub.y+31; image_angle=point_direction(x,y,tlok_p.x,tlok_p.y); } Przy próbie uruchomienia wyskakuje mi komunikat: ERROR in action number 1 of Step Event for object kadlub: Error in code at line 5: image_angle=point_direction(x,y,tlok_p.x,tlok_p.y); ^ at position 35: Unknown variable tlok_p Co robię źle? Jak dostać się do zmiennych x i y obiektu tlok_p? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 with(cylinder_p) cały kod zawarty w klamrach odnosi się do cylinder_p. A w nim nie masz zmiennej tlok_p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ka21k Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Sprawdzilem i rzeczywiście. Nie pomyślałem o tym wcześniej. Byłem pewny, że skoro robię odwołanie do obiektu cylinder_p w obiekcie w którym stworzyłem zmienną tlok_p to nie trzeba się bedzie już odwoływać do samego siebie, aby dostać się do "x" czy "y" tej zmiennej. poprawny kod musi wyglądać w ten sposób: GML image_angle=point_direction(x,y,kadlub.tlok_p.x,kadlub.tlok_p.y); Dzięki za trafną podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Czerwca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2011 możesz też skorzystać z other np. other.tlok_p.x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi