baca Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Jaki najlepszy linux polecacie na pendrive, na słaby komp? Ja obecnie używam Ubuntu 11.04, ale po dłuższym korzystaniu z internetu firefox wyłącza się, a po pewnym czasie system się zawiesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Doktorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Na wakacjach ;) Ubuntu ma problem z Firefox'em, dlatego polecam Operę (jako jej zastępnik). Yhm - może prostszym sposobem (nie instalujesz go na Pendrive, prawda?) jest zrobienie własnej płytki ze Slax'em? Robisz to przez neta (dystrybucję), swoje programy itd. i śmiga ;) spróbuj http://www.slax.org/ Jest szybki i powinien sprostać twoim wymaganiom (jeśli nie będziesz go używał do gier ;]) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Mint :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 @Nikolas Ja obecnie używam Ubuntu 11.04, ale po dłuższym korzystaniu z internetu firefox wyłącza się, a po pewnym czasie system się zawiesza. Skoro Mint jest oparty na Ubuntu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Czerwca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 A Ubuntu na Debianie i co to ma do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 @Nikolas Skoro Mint jest oparty na Ubuntu ... Nickolas ... Jest też wersja, że jest oparty na Debian ... http://www.linuxmint.com/download_lmde.php A Ubuntu na Debianie i co to ma do rzeczy. No własnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 a po pewnym czasie system się zawiesza. Czyli skoro na Ubuntu się zawiesza, to na Mint'cie też może ... Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makary155 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 xubuntu ? Na pewno bardziej strawny dla procka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nickolas Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Czyli skoro na Ubuntu się zawiesza, to na Mint'cie też może ... Fervi Czyli skoro na Debianie się zawiesza to na Ubuntu też może ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 xubuntu ? Na pewno bardziej strawny dla procka. xubntu = ubuntu + gnome tez polecam ubuntu do tego celu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BytX Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 @TheMarcQ xubuntu = linux + xfce (szybki) ubuntu = linux + gnome (wolniejszy , popularniejszy , ładniejszy) kubuntu = linlux + KDE (najwolniejszy też popularny i o wiele ładniejszy) Tak więc "xubntu" to nie = ubuntu + gnome Co do tematu Także polecam slaxa obecnie pracuje nad jego modyfikacją :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Trzy słowa: Damn Small Linux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Damn Small Linux Chcesz go zrazić do Linuksa? - Ha! DSL jest dystrybucją przeznaczoną na komputer Marmot'a :D (chodzi na starych komputerach), Sam nie wiem czy obsługuje dźwięk itd. Z drugiej strony przetestuj, może okazać się trafioną dystrybucją na Pendrive Fervi @Edit, dźwięk wykryty, wszystko podstawowe działa, możesz spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Powiedział, że na słaby komputer, więc co będę oferować coś silniejszego? DSL jest strasznie nie-user-friendly, ale da się przeżyć. DSL jest dystrybucją przeznaczoną na komputer Marmot'a No bez przesady, mi Windows Vista działa bez najmniejszych problemów i to bardzo płynnie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 @Marmot Nie chwal się ;) @baca Jaki masz komp? To jeden z warunków wybrania niezłej dystrybucji (niektórzy słabym kompem określają Pentium III, niektórzy Athlona z 2GHz Prockiem itd.) Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 @up 1:) Pentium d 3.0ghz, 512 mb ram radeon 9250? 2:) Pentium 4 3.0ghz 512 mb ram radeon 9250 3:) Amd Alt 2 3.0ghz 1 gb ram nv 250 4:) Pentium 4 2.0ghz 1gb ram radeon 9550 5:) Celeron 400 256 ram nv 2 Na nich ma działać. Damn Small Linux Już kiedyś prubowałem i ma kłopoty z myszką Slax Źle dopasowuje się do starych monitorów, obraz jest zwężony dlatego polecam Operę (jako jej zastępnik) Też myślałem, że to będzie rozwiązanie, ale podczas instalacji, program kończy działanie. System ma być lekki, najlepiej jak styl byłby podobny do win xp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fervi_ Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Być może FreeSpire (miał być takim Linuksowym klonem Windowsa), nie wiem co z projektem Ten ostatni jest dość wolny :/ Na tych 4 poleciłbym OpenSuse, a na ostatni jakiegoś Slax'a Ewentualnie na wszystkich walnąć Lubuntu, lekki i powinien pójść Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 13 Czerwca 2011 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 FreeSpire to miał być raczej systemem, który da się obsługiwać przez www z drugiego końca globu (tak zapamiętałem jego betę którą kiedyś testowałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Być może FreeSpire (miał być takim Linuksowym klonem Windowsa), nie wiem co z projektem Freespire jest nierozwijany od jakiś 4 lat. Źle dopasowuje się do starych monitorów, obraz jest zwężony No to większość starych monitorów miała opcję dopasowywania obrazu i można było bez problemu rozciągnąć obraz. Inna sprawa, że pewnie wystarczyłoby zmienić rozdzielczość na inną. Co do systemów: może Knoppix albo Puppy Linux? Ewentualnie tak jak Fervi polecił - Lubuntu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BytX Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 No to może Macpup? klon "szceniaczka" niewiele waży szybki ładnie wygląda itp http://macpup.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baca Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 No to większość starych monitorów miała opcję dopasowywania obrazu i można było bez problemu rozciągnąć obraz. Inna sprawa, że pewnie wystarczyłoby zmienić rozdzielczość na inną. rozciąganie odpada, a co do rozdzielczości to próbowałem. Puppy Linux Kiedyś prubowałem go odpalić z usb, ale nie udało mi się. Macpup Sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi