Bedziom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Siema :) No więc problem jest taki : powiedzmy, że wchodzę do budynku w grze od 1 strony (screen1) i gdy z niego wyjdę, mam się pojawić po tej stronie. teraz wejdę o 2 strony (screen2) i gdy wyjdę, mam się pojawić po stronie, od której wszedłem. screen1 screen2 Jak cóś takiego zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 W skrypcie wchodzenia zapisz pozycje gracza a w skrypcie wychodzenia odwołaj się do tej pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 A jaśniej? Bo ja w kolizji gracz-drzwi mam GML room_goto(r_dom1) Bo tekstura domu jest kawałkiem tła, a miejsca w których gracz może się z nim zetknąć, są obstawione niewidzialnymi obiektami. w przypadku kolizji gracz-te obiekty gracz się zatrzymuje. Tylko przy kolizji z drzwiami jest ten kod GML. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zmienne globalne - nie kasują się przy zmianie rooma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 tak, to wiem - ale co w takiej zmiennej dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
candy Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Trzeba się troszkę zastanowić. Chcesz aby gracz powrócił w to samo miejsce. Jak można określić położenie punktu w układzie prostokątnym? Do zmiennych globalnych wpisz odpowiednie wartości (global.zmienna1=o_gracz.zmienna1 i global.zmienna2=o_gracz.zmienna2). Jak chcesz wracać, to musisz zrobić operację odwrotną i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 jesli wejdzie z prawej to global.wejscie=2 jesli wejdzie z lewej to global.wejscie=1 jesli wejdzie z dolu to global.wejscie=3 itd. a potem to sprawdzaj i w odpowiednim miejscu spawnuj gracza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 A jest jakiś sposób bez podawania dokładnych współrzędnych spawna? Bo to nie będzie jedyny dom, do którego player będzie mógł wejść :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 no to przy wejsciu global.xx=x;global.yy=y; a przy wyjsciu na odwrot: x=global.xx;y=global.yy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 spoko, teraz lepiej rozumiem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ediepl Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Daj do room end GML global.x=x global.y=y i room start GML x=global.x y=global.y dodatkowo możesz sprawdzać czy poprzedni room to np r_dom1 EDIT:Refleks szachisty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bedziom Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Ale i tak ty lepiej wytłumaczyłeś, o co chodzi :) Thanks, all. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi